torsdag 27 mars 2014

RDB och valnämnd idag

Många ärenden och en del komplicerade sådana. Politiska arvoden och politisk organisation för nästa mandatperiod är ett av de mer komplicerade eftersom Vårt kommunfullmäktige har beslutat om besparingar motsvarande en miljon kronor över en tvåårsperiod. Kommunstyrelsen måste ge RDB riktlinjer om hur vi ska hantera det beslutet innan vi kan fastställa ett förslag till arvoden för 2015 som kommunfullmäktige får ta ställning till senast i juni iår. Alla förutsättningar för nästa mandatperiod bör vara klara i god tid före valet den 14 september. Min ambition som ordförande för RDB är ett förslag som alla partier i kommunfullmäktige kan stå bakom. Detta ska diskuteras på mötet idag för att vi ska kunna lägga ett genomarbetat förslag i maj som kan antas i juni. 

Valnämnden arbetar på och snart närmar vi oss examen nummer ett den 25 maj då valet till Europaparlamentet ska hållas. Målet är ett högre valdeltagande än tidigare och även att det ska hållas skolval på gymnasiet med valinformation före detsamma. Detta ska diskuteras med en av samhällslärarna på gymnasiet som är inbjuden till mötet. 

Therese Jigsved och hennes medarbetare Liselott Frejd och Marize Widerström är med på Valnämndens möte och det är mycket bra för vi bygger ett lag som ska se till att valen går till på ett sätt som valmyndigheten önskar. Tillgängligheten till alla vallokaler är också extra fokus på iår då man inte längre kan få dispens kring denna fråga. Handikapptoalett och tillgänglighet så att funktionshindrade kan rösta på ett likvärdigt sätt ska vi också diskutera idag utifrån den inspektion som undertecknad och Liselott Frejd har gjort och den dialog som förts med tillgänglighetsrådet i kommunen. Ett antal åtgärder måste göras och i något fall krävs byte av lokal. Jag ser det som en stor kvalitetsförbättring att detta ställs högre krav på och jag välkomnar det arbetet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar