fredag 3 juni 2016

Gullringen får 50 nya arbetstillfällen !

Gårdagen var en intressant dag ur många aspekter. Bullerbydagen levererade många intryck och det var många som kom fram till oss och diskuterade hur kommunen kan bli en ännu bätre plats att bo, leva och verka i. 

Fick också äran att besöka BOKLOK tillsammans med Anders Åkesson och Lars Sandberg. En av kommunens mest expanderande företag nu och de senaste åren. Mikael Lundin som är platschef där informerade och visade oss runt. Media kom på besök och fick veta att fabriken för en månad sedan ändrade sin utvecklingstakt och ska expandera så att det kan bli 50 ytterligare arbetstillfällen fram till 2020. Ett mycket glädjande besked och i perspektivet att vi nu inte ska lägga ner Brännebro  skola eftersom folkomröstningen gav ett tydligt svar till oss politiker att så inte skulle ske, så känns detta besked extra viktigt för denna vackra och livskraftiga del av Vimmerby kommun. Vi fick också veta att Skanskas vd Johan Karlström och ordförande Anders Danielsson ska besöka Gullringen på tisdag den 7 juni. Ett av de största näringslivsbesöken på länge i vår kommun. Skanska fick i förra veckan en order att bygga om LaGuardia som är New Yorks största inrikesterminal och nu ska de som är högsta ledningen i detta företag med 16000 anställda besöka fabriken i Gullringen med 190 anställda. Det blir bra för Gullringen att få visa upp flaggskeppet BOKLOK för världen. Det förtjänar denna ort och detta företag som jag ser det. På bilden nedan kan ni läsa om några av de utmaningar som väntar och en av dem är att kommunerna måste tillhandahålla mer planlagd mark i A-läge för att bostadsbygandet ska bli möjligt. Där har vi i Vimmerby en viktig uppgift framöver. 

Därefter hade vi en lunch med expanderade och storsatsande Vimmerbyhus och en av deras kunder , Jocke Johansson, Astrid Lindgrens Värld. Vi diskuterade behovet av säsongsbostäder och permanenta bostäder. Vi föreslog att Anders Åkesson skulle trycka ännu hårdare på att det krävs olika bostadspolitiska beslut och förutsättningar för stadens respektive landsbygdskommunernas allmännytta för att fler byggnationer ska bli möjliga i landsbygdskommuner. kravet att en nybyggd fastighet ska gå med vinst direkt är orimligt för exempelvis Vimarhem då värdet på våra fastigheter inte ökar lika snabbt som i storstadsområden. Anders Åkesson lovade att ta med sig den frågan till sin riksdagsgrupp. 

Vi diskuterade även trafikinfrastrukturen och kom frram till att den behöver diskuteras mer med näringslivet på orten. Kommunen har ansvaret för att samordna de behov som finns och nu måste vi kraftfullt ta tag i de behov som vårt expanderande näringsliv ser så att trafikinfrastrukturen inte hindrar den utvecklingspotential som är möjlig i framtiden. 

Vi diskuterade den hastighetssänkning som Trafikverket föreslår och kom fram till att exempelvis modulhustransporter och besökare som ska till Vimmerby får det ännu svårare att samsas på vägarna till Vimmerby om hastigheten sänks från 80 till 90. 

Någon beskrev också att Trafikverket satsat 7 miljoner på busskurer vid Ankarsrum för att bussarna skulle spara tid. Den insparade tiden försvinner när man sänker hastigheten från 80 till 90, så man kan undra hur Trafikverket samordnar sina insatser för medborgarnas bästa?

Många intryck från gårdagen är nu hopsamlade och dagen ska ägnas Gamlebygymnasiets elever. Entreprenörskapskursen ska få hemlagad kladdkaka och personliga kursintyg idag som belöning för insatserna och prestationerna som de gjort under detta läsår. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar