måndag 6 april 2015

Annalena Monells kommentar med fleras på Högbergs tankar om skolnedläggning

  1. Anna-Lena Monell // 1 april, 2015 vid 23:11 // Svara

    Jag undrar vad finns det som styrker att stora läroenheter ger bättre studieresultat hos elever än i mindre småskolor? Vill man höja studieresultatet så är föräldrarnas utbildningsnivå ett av de starkaste sambanden med barnens skolresultat. Kommunen borde mera fokusera på att fånga in 20-30-åringar för att läsa upp betyg innan de blir föräldrar. Detta skulle med tiden ge ett hållbart långsiktigt resultat om man nu vill klättra i skolrankningen. Jag anser småskolor har större förutsättningar att erbjuda elevanpassad utbildning. Med trygghet och studiero! Enskilda elever drunknar inte i mängden. Eleverna umgås i större omfattning över åldersgränserna vilket borde utveckla deras sociala kompetens. Det är en livskvalitetsfråga för boende i hela kommunen. Om vi inte har tillgång till våra småskolor så kommer småorterna sakta avfolkas. Att lägga ner skolorna är att politiskt meddela att den levande landsbygden gäller bara Vimmerby stad.


    1. Josefine A // 31 mars, 2015 vid 21:01 // Svara

      ”Generellt så noteras det att eleverna i de små ytterskolorna har sämre kunskaper med sig in när de kommer till högstadiet.” Vem säger detta? Har man gjort undersökningar eller är det bara en någon/någras uppfattning?

      Du säger också att ”vi måste sätta barnen i fokus”. Om man ska snacka barnperspektiv så finns det väl många andra saker man måste väga in i den här frågan också, inte bara mätbar kunskap? ”Förutsättningar för att lyckas i livet” handlar väl inte bara om hur mycket kunskap man har kunnat tillgodogöra sig vid tolv års ålder? Otroligt viktiga förutsättningar för att lyckas i livet är väl att man får en trygg uppväxt, att man blir sedd, att man får utvecklas och lära i lugn och ro osv. Här tror jag att landsbygdsskolorna har mycket att erbjuda och tycker det är otroligt synd att man vill lägga ner dem.OK om man gör det för att spara pengar. Men att mena att man gör det för barnens skull!!??

    2. Går Högberg i Reinfeldts fotspår när han säger vi måste investera för framtiden,det gamla måste stå tillbaka?Med dagens demografiska utveckling blir pursvensken i minoritet i åldern 0 till 44 år om 20 år.Som Reinfeldt sa tro inte att du med 3 generationer släkt har förtur till landet,det är de som kommer nu och formar landet som är…..

    3. Det kunskapskravet kan uppfyllas på så många andra sätt än att stänga ner skolor! Låt barnen åka på resor och ”prata” med folk om det nu är det som är ”problemet” jag är blivande lärare, jag och mina klasskamrater på universitetet fördrar hellre att jobba på en mindre skola i framtiden än i en stadsskola där klasser gå upp emot 30-40 elever, det är en mkt bättre arbetsmiljö för både barn och lärare. Det som däremot brister i skolorna på landsbygden är alla resurser som man tidigare har dragit in för att ”spara pengar”, har ni ens gjort en undersökning i kommunen bland alla lärare på landsbygden om vad dom tycker? För det är ändå så dom som är i arbetslivet som vet den bästa lösningen på problemet är. Jag skäms för att vara sosse och blivande lärare i detta fall…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar