söndag 12 april 2015

Samhällsekonomisk konsekvensanalys del 1

https://landsbygdsutvecklaren.files.wordpress.com/2012/11/konsekvensanalys_byskola.doc

Nu börjar mina inlägg utifrån Alexander Hellkvists dokument. Jag kommer att ställa de frågor som ansvarsfullt måste besvaras före beslut om nedläggning. Jag anser att man måste ge besked om detaljer och beräkna olika scenarier så att ledamöterna i kommunfullmäktige får grundliga underlag att ta ställning till. Steg ett är att inte hasta fram ett rambudgetbeslut som S och M nu gör. Jag skrev den 2 april till majoriteten att budgetprocessen måste ges mer tid så att tjänstemännen får chansen att leverera ett kvalitetssäkrat material. I fredags fick ledamöterna ett arbetsmaterial som inte gick att öppna. Skadad fil och vi har ännu inte fått ut material som går att öppna för alla ledamöter. På tisdag ska S och M ta rambudgetbeslut på direktiv om skattesats mm som beslutas av kommunalråden på beredningen kl 14-15 måndagen den 13/4. Ekonomichefen och hans personal får kvällen och natten på sig att ta fram beslusformuleringarna som ska läggas på bordet till ledamöterna i KS på tisdag. KS måste sannolikt ajourneras för att diskutera underlagen. Kommer alla i majoriteten att stötta det rambudgetförslaget som kommunalråden beslutar om på måndag? Är alla redo för beslut på tisdag? Ska majoritetspisakn vina? Är alla frågor besvarade? Investeringsbudget har inte hanterats av beredningen över huvudtaget ännu. Varför bloggar varken M eller S sedan den 6 april och försöker svara på medborgarnas frågor om skolnedläggningarna konsekvenser? Kommunchefen berör inte rambudgeten i sitt blogginlägg den 10 april. kommunchefvimmerby.blogspot.se

Från: "Nilsson, Nachtweij, Ingela" <ingela.nilsson.nachtweij@vimmerby.se>
Datum: 2 april 2015 11:40:01 CEST
Till: "Erlandsson Karlsson, Anna" <anna.erlandssonkarlsson@vimmerby.se>
Kopia: Svensson, PerÅke <perake.svensson@vimmerby.se>, "Johansson, Lars/Politiker" <lars.v.johansson@vimmerby.se>, "Nilsson, Helen" <helen.nilsson@vimmerby.se>, "Glennfalk, Micael" <micael.glennfalk@vimmerby.se>, "Leijonram, Carolina" <carolina.leijonram@vimmerby.se>, "Karlsson, Mattias" <mattias.karlsson@vimmerby.se>, "Frejd, Liselott" <liselott.frejd@vimmerby.se>, "Gunnarsson, Ewa" <ewa.gunnarsson@vimmerby.se>
Ämne: Re: Inbjudan till presidiet den 13 april

Jag anser att underlagen vi fick i tisdags är så otydliga så att vi måste skjuta på rambudgetbeslutet en månad. Bättre att slippa återremiss och kunna genomföra en bättre beredning med färdiga underlag. Tjänstemännen måste väl få en ärlig chans att prestera korrekta underlag. 

Skickat från min iPad

2 apr 2015 kl. 10:56 skrev "Erlandsson Karlsson, Anna" <anna.erlandssonkarlsson@vimmerby.se>:

Hej!

 

Arbetet inom den politiska majoriteten har hittills inriktats på att minska kostnaderna med 30 miljoner kronor. Vår ekonomiavdelning är för närvarande hårt belastad och brottas med bristande resurser. Nu ska arbetet med ramförslagen slutföras, vilket i praktiken innebär att ekonomichef Mattias Karlsson behöver helgen den 11-12 april för att slutföra arbetet.

 

Det här innebär att inga handlingar kan skickas ut inför KS den 14 april. Kommunstyrelsen är nu budgetberedning, därför bjuds oppositionen in till ett möte för att ta del av förslag till ramar. Mötet äger rum i Sevederummet den 13 april kl 14. Ordinarie ledamöter i oppositionen bjuds in och vid förhinder går det bra att skicka ersättare. Förhinder meddelas till Liselott Frejd, liselott.frejd@vimmerby.se

 

 

Glad Påsk!

 

Carolina


Jag kommer att föreslå kommunfullmäktige att göra just det som länsstyrelsen föreslår. En samhällsekonomisk konsekvensanalys av skolnedläggning på respektive ort i kommunen. Hur påverkas Rumskulla om skolan säljs. Hur blir det med idrottshallen? Vad kostar det om barnen i Rumskulla går i Mariannelund och sedan följer med sina klasskamrater i Mariannelund till Eksjö gymnasium. Skolpengen är 50000kr/ barn. Interkommunal ersättning för en elev på samhällsprogrammet är cirka 80000kr/ ungdom och år. 

Borde inte partiöverläggningarna mellan S och M tillsammans med kommunens tjänstemän (ledningsgrupp ) ha presterat mer underlag när skolnedläggning är det centrala i majoritetens rambudget. Partiöverläggningarna som de tidigare kallat budgetberedning har pågått sedan konferensen på Gränsö i slutet av januari. Underlagen verkar ha påbörjats efter den 31/3 då Sveriges kortaste kommunala budgetberedning påbörjades. Från den 7/4 då det var dialogdagar till den 14/4 ska en budget på knappt 800 miljoner kronor beredas. Det är varken rimligt eller möjligt, anser jag. 

Kommunallagen säger att KS ska bereda ärenden till KF . Det kallas beredningstvång. Jag anser att beredningen av rambudget i Vimmerby i år inte följer kommunallagen fullt ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar