onsdag 1 april 2015

Sorg i Vimmerby över att den politiska ledningen vill avveckla landsbygden

Jag förstod att den lila majoriteten skulle lägga ett rambudgetförslag med stora konsekvenser för medborgarna men att det skulle bli så illa som vi fått information om i KS igår em, hade nog ingen av oss i oppositionen anat. Fyra skolor och två förskolor ska läggas ned vilket innebär en radikal försämring för landsbygdens utveckling i kommunen. 

Forskning visar att det händer kraftigt negativa saker med bykänslan om man väljer att lägga ned skolan på en ort. Lockneviborna kan tydligt beskriva vad som hänt med Locknevi socken sedan skolan lades ned. Nu har vi bara Sockenbladet kvar beskrev , Erik Paulsson på vårt möte i eftermiddag efter att vi fått informationen om skolnedläggningarna. Locknevi socken är nu tudelad med Vrångfall i ena änden och Östantorp i den andra. Socknen saknar den gemensamma skolan som samlingspunkt och som har fungerat som en sammanhållande länk i socknen. 

Nu väntar samma process i bygderna runt Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna om beslutet att lägga ned skolorna där står fast. Den 4 maj avgörs det i kommunens högsta beslutande organ. Tills dess ska oppositionspartierna göra sitt yttersta för att påverka socialdemokrater och moderater och få dem att inse de långtgående konsekvenser som deras rambudgetbeslut innebär för kommunens landsbygd och för hela Vimmerby kommuns attraktionskraft. Ikväll den första april inbjuds alla som vill försöka påverka denna frågas avgörande till plenisalen i Vimmerby för samtal och diskussioner om hur, vad och vem som måste agera för att rädda kommunens landsbygdsskolor. 

Varmt välkomna alla som vill bryta tankar om detta. Centerpartiet har sedan informationen delgavs oss planerat opinionsbildning och förberett våra politiska motförslag och förberett de stora dragen i vårt alternativa budgetyrkande den 14/4 i KS. 

Denna dag är den hittills mest turbulenta och mest sorgliga dag i kommunens historia som jag ser det. Mobilisering krävs och kraftfull sådan för att stoppa nedläggningsbesluten och indirekt de stora konsekvenser som skolnedläggningarna innebär för hela kommunens framtid. 

Jag fann en avhandling om konsekvenser för människor när en bygd drabbas av skolnedläggning där författaren Magdalena Ceredling faktiskt använt Torvald Gregers forskning i Vrångfall som bakgrundsmaterial. Jag fotade och publicerade en del av diskussionen på slutet av uppsatsen. http://www.helasverige.se/fileadmin/user_upload/HSSL_Kansli/PDF/Projekten/byskolan/Avhandling_skolnedlaeggelser_paa_landsbygden.pdf

1 kommentar:

  1. Heja Ingela! Du har sunda tankar om vår kommun! Du är Bäst! M

    SvaraRadera