onsdag 1 april 2015

Budgetalternativ från C

Helen Nilsson avslutade kommunstyrelsens sammanträde idag med orden 

- Nu är vi ett team ! 

Inget kändes mer ihåligt och innehållslöst efter presentationen av rambudgetförslaget som tagit majoriteten mer än tre månader att prestera med hjälp av kommunens tjänstemän. 

Helen Nilsson menade på fullt allvar att kommunstyrelsen nu tillsammans skulle jobba vidare med den i princip slutförda budgetberedningen för kommunstyrelsen som diskuterats av Gränsögruppen sedan i januari månad bakom stängda dörrar. Demokratisynen hos S och M skiljer sig milsvitt från den demokratisyn som jag delar med mina partivänner i C i Vimmerby. Delaktighet på Helen Nilssons och Micael Glennfalks villkor och nu vädjade plötsligt de båda till oss i oppositionen att komma med förslag och inspel till deras budgetförslag för att rädda kommunens ekonomi. Nu när de redan presenterat sitt eget förslag. Varför skulle vi i detta skede presentera våra förslag? Nej, det känns inte som att de båda kommunalråden har byggt ett "team" med alla i KS. De har byggt ett delat lag med en majoritet och en opposition som ska leda Vimmerby med konflikter som signum. Centerpartiet har gått till val på att försöka utveckla demokratin i Vimmerby, hitta konsensus och skapa kompromisser genom att göra fler delaktiga, inte färre i kommunens utveckling. I detta ekonomiska läge krävs det att fler engagerar sig och föreslår kostnadseffektiva besparingsförslag. 

Centerpartiet är just nu mycket kreativa och aktiva och jag har stort hopp om att vi i C tillsammans kommer att prestera ett mycket bra alternativ till majoritetens huvudlösa förslag som innehåller skolnedläggning, försäljning av fastigheter och skog samt akut investeringsstopp. 

Vi har en helt annan genomarbetad plan för Vimmerby kommun och den finns att läsa i vårt valprogram . Detta står vi fast vid. Det var många partier som lovade att inte lägga ner någon skola i valdebatterna så sent som för ett drygt halvår sedan. Lova runt och hålla tunt, kallar jag majoritetens strategi för Vimmerby. 

Det är ett allvarligt fel i den politiska kommunledningen. Det första och enda som jag kommer att föreslå i denna blogg gällande besparingar är att minska politikerarvodena. Orimligt att öka dem med en och en halv miljon och inte föreslå någon förändring på det beslutet när rambudgetförslaget ser ut som det gör och SKL och bokslutet talar sitt tydliga språk. Vi behöver fler fritidspolitiker som kan hjälpa till att utveckla hela kommunen, inte ett fåtal heltidspolitiker som kommer med avvecklingspolitik för Vimmerbys landsbygd. 

Nedan finns kopierade bilder ur Magdalena Cederlings avhandling från 2012 som handlar om vad som händer med en ort när man lägger ner en skola. Jag önskar att M och S läser denna avhandling noggrant så att de inser vad deras planerade beslut innebär för medborgarna i stora delar av kommune. Cirka 150 elever drabbas och det innebär mer än 100 familjer och hushåll. 

Hela avhandlingen som är mycket välskriven och läsvärd finns här http://www.helasverige.se/fileadmin/user_upload/HSSL_Kansli/PDF/Projekten/byskolan/Avhandling_skolnedlaeggelser_paa_landsbygden.pdf





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar