måndag 6 april 2015

Högbergs tankar om Vimmerbys skolkvalité

Peter Högbergs skriver en lång förklaring till varför S och M vill lägga ner skolor på landsorten i Vimmerby. 

"När det gäller den förändrade skolstrukturen i kommunen handlar det bara till viss del om ekonomi. Den stora delen är att nå målet med Sveriges bästa skolkommun. För att klara den sista delen av resan måste vi förändra skolkulturen. För att klara målen som finns uppsatta i den nu aktuella läroplanen LGR11 måste det finnas viss storlek på grupperna. I läroplanen för grundskola, förskoleklass och fritidshemmet 2011, LGR11, framgår det tydligt att kunskapskraven för betyget E i årskurs 6 i stora delar bygger på kommunikation och då framför allt elevernas förmåga att kunna: resonera, formulera, uttrycka sig, framföra, samtala om, argumentera. Detta är delar som man inte klarar av att uppfylla om man bara är knappt en handfull elever per årskurs. Generellt så noteras det att eleverna i de små ytterskolorna har sämre kunskaper med sig in när de kommer till högstadiet. Detta beror varken på dåliga lärare eller sämre elever, utan helt enkelt på att förutsättningarna inte finns kvar i de mindre ytterskolorna. Som socialdemokrat känns det otroligt viktigt att alla unga får samma förutsättningar att lyckas i livet och att ingen på grund av bostadsort lämnas därhän." 

Skolinspektionen visar inte denna tendens utan har mer åtgärdsförslag för skolorna i tätorten än för landsbygdsskolorna. Nationella proven i år 3 och år 6 visar inte att landsbygdsskolorna uppvisar sämre resultat. Jag vill påstå att Peter Högberg hushållar med sanningen tills han bevisar för oss alla som upprepande ställt frågor om detta.

Emil Haskett har mycket bra inlägg på Facebook om detta och såväl Jakob Karlsson på Vimmerbybloggen som Emil Haskett samt föräldraföreningen i Tuna bevisar att det inte finns några bevis för att kvaliteten på undervisningen i Tuna, Djursdala, Gullringen och Rumskulla skulle vara sämre än i Vimmerby tätort. 

Kan inte majoriteten bevisa att skolorna presterar sämre så bör de dra tillbaka nedläggningsbeslutet eftersom det grundar sig just elevernas kunskapsinhämtning och inte så mycket på ekonomi enligt Peter Högberg. 

Förskolor med sex avdelningar är ett annat påstående som majoriteten driver att man vill åstadkomma då de anser att mindre förskolor än så inte är kostnadseffektiva. Majoriteten vill ha stordrift och den ska betalas av de som bor på landsbygden för det blir de familjer som bor i utkanten av Djusrdala socken eller i utkanten av Pelarne som ska betala resorna in till det stora dagiset i Vimmerby tätort. 

Denna politik kan inte C acceptera för Vimmerby kommun. Vi vill ha en närodlad politik med medborgarnas behov i fokus. Förskolor och skolor ska finnas så nära medborgarna som möjligt med bibehållen kvalité.

Vill du läsa hela Peter Högbergs blogginlägg om beslutet att lägga ner skolorna på landsbygden i Vimmerby kommun så finns länken här: http://www.hogbergstankar.se/2015/03/31/att-lagga-ner-en-skola-eller-ge-barn-forutsattningar-for-kunskap/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar