tisdag 7 april 2015

Dagens huvudnyhet i Vimmerby tidning

En av kommunfullmäktiges majoritetespolitiker säger idag att skolnedläggningsbeslutet inte är förankrat i moderaternas och socialdemokraternas fullmäktigegrupper och att hen kommer att rösta emot. Annars kan hen inte bo kvar på den ort där hen bor och som nu drabbas av skolnedläggning. 

Mina erfarna centerpartistiska partikamrater säger att detta förslag måste vara stenhårt förankrat i partierna innan man lägger förslaget annars är det mycket oseriöst och oerfaret av de båda partierna som tillsammans lägger skolnedläggningsförslaget. 

Det spekuleras om det finns prutmån på förslaget dvs om det ska initieras ett krig mellan de fyra orterna om vilka skolor som ska behållas och vilka som ska läggas ner, om majoriteten backar och inte tar alla fyra på ett bräde. Det fula spelet hoppas jag innerligt att de styrande partierna undviker och att de drar tillbaka beslutet utan en folkomröstning och låter orterna jobba några år med sina skolors attraktionskraft. Vi föreslår profilering av skolorna istället för nedläggning. I Adelöv utanför Tranås har man lyckats att göra skolan så attraktiv så tätortsbor väljer att skjutsa ut sina barn för att de ska få gå i den skolan. 

Harald Hjalmarsson i Västervik beskriver att Moderaterna mycket renhårigt gick till val 2010 med att de skulle lägga ner skolor. Så gjorde inte moderaterna i Vimmerby 22014. 

Skolnedläggning har nu genomförts tillsammans med S. 4 av 28 skolor (14%) har lagts ned och de hade mellan 10 och 20 elever. Inga förskolor på landsbygden har lagts ner i Västerviks kommun. Harald anser nämligen att förskolor ska finnas nära medborgarna. 

I Vimmerby föreslås nedläggning av 4 av 11 skolor vilket är 36% av kommunens skolenheter. Två förskolor på landsbygden ska läggas ned. Lokalerna ska säljas omgående. 

Gör om och gör rätt. Dra tillbaka skolnedläggningsbeslutet och behåll de framgångsrika förskolorna i Pelarne och Djursdala. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar