På Vimmerbybloggen efterfrågades Centerpartiets sparförslag och vi arbetar intensivt med dessa i flera olika konstellationer nu.
I eftermiddag har vi sammanträde med KD, V och Mp. Därefter ska hela kretsstyrelsen och fullmäktigegruppen samlas för att diskutera strategi för vårt budgetarbete och hur vi ska arbeta med Vimmerby kommuns utveckling.
Vi gick till val med devisen: Det som är bra för Vimmerby kommun ska vara bäst för oss som bor här. Fokus är med andra ord kommuninnevånarnas bästa och det är en budget utan skolnedläggningar som på ett ansvarsfullt sätt i dialog med medborgarna föreslår åtgärder som sannolikt kommer att få konsekvenser på olika sätt men på sikt kommer kommunen gå stärkt ur krisen med vår politik. S och M föreslår ingen utveckling förutom satsningen på friskvård utan nu är det svångrem och nödår som gäller för alla kommuninnevånare och i synnerhet för de som bor på landsbygden. Vår politik kommer att utveckla hela kommunen. Vi kommer att ge incitament till de mindre orterna att skapa inflyttning och därigenom få fler elever till sina skolor så att skolorna och bygderna växer. Pelarne har sålt fastigheter till barnfamiljer med motivationen att de har en fantastisk förskola på orten. Rolf Ericsson i Tjurstorp undrade i ett inlägg på Facebook vad de ska säga till de familjerna när förskolan föreslås att läggas ner och skolhuset ska säljas till högstbjudandefortare än kvickt. En irreversibel åtgärd som på ett grymt sätt raserar Pelarnebornas bygdeutveckling.
När politikerna har försatt kommunen i denna situation krävs det att alla blir delaktiga i planen för att komma tillrätta med situationen. I Nybro och Västervik valde M att samarbeta med S och på båda dessa orter blev det ett förödande resultat för M och i Nybro även för S i valet 2014. Ideologierna skiljer sig så starkt mellan dessa båda partier så i vimmeby har det krävts drygt två månaders partiöverläggningar tillsammans med alla förvaltningschefer i kommunen. Det kallades först för budgetberedning med alla ordföranden i alla fem nämnder men nu kallas det partiöverläggningar. Hur vanligt är det med partiöverläggningar tillsammans med tjänstemän under en hel tvåmånadersperiod? Från 28 januari till den 31 mars har dessa överläggningar skett bakom stängda dörrar och resultatet är inte imponerande för det är mycket otydliga besked med underlag som är dåligt kommunicerade och till vissa delar verkar stämma dåligt med rambudgetförslaget och SKL-rapporten. Den rapporten sa att kommunen bör sänka sina kostnader med 30 miljoner utifrån budget 2014. Nu föreslår majoriteten en sänkning med 21 miljoner utifrån utfall 2014. Årsbokslutet pekar mot ett minusresultat på nästan 23 miljoner vilket innebär att man skjuter till nästan två miljoner istället för att sänka kostnaderna. Skattehöjning på 30 öre ger knappt 9 miljoner i förstärkning vilket innebär att kommunens verksamheter får 11 miljoner mer att röra sig med trots att SKL säger att behovet är att sänka kostnaderna med 30 miljoner. Är detta att ta ansvar?
Skriv gärna en kommentar och förklara om jag tänkt fel i detta.
Kommunchefen och ekonomichefen försökte förklara för mig att man planerar att ha olika bas för rambudgetförslaget för olika nämnder. När det gäller socialnämnden så är det utfall 2014 som gäller och när det gäller BUN så är det budget 2014 som gäller. Det blir ett otydligt sätt att göra rambudget på. Ola Gustafsson , KD frågade mig om just detta och han sa att så kan man väl inte göra för då får man göra om hela budgeten om man byter bas.
Som sagt kommentera gärna eller mejla mig på ingela.nilsson.nachtweij@vimmerby .se . Alla synpunkter, tips och idéer är varmt välkomna från er alla.
Tack för att ni väljer att läsa mina rader. Igår jubilerade bloggen. En drömgräns passerades.
100 000 sidvisningar har gjorts sedan jag började blogga och jag har en starkt ökande läsekrets nu. Från att det varit stabila sidvisningar på mellan 100 och 200 läsare så är nu antalet sidvisningar mellan 300 och 400 med toppar på omkring 800 när jag länkar till Facebook.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar