lördag 11 april 2015

Sveket mot landsbygden i Vimmerby

Socialdemokraterna och Moderaterna har inte nämnt med ett ord före valet att de vill lägga ner landsbygdsskolor i Tuna, Gullringen, Rumskulla, Djursdala och förskolor i Pelarne och Djursdala. 

För mig är det ofattbart att inte ens beskriva hur nedläggningen ska genomföras. De 156 eleverna som drabbas under hösten 2016 och tvingas till långa bussresor borde ha fått veta vad som väntade. Bara i Gullringen är det åtta sexåringar som ska börja F1-an.  I december presenterades den nya majoritetens politik under denna mandatperiod på Peter Högbergs blogg. Inget nämndes om skolnedläggningarna då. Tre punkter berörde skola och förskola: 

  • Arbetet fortsatta med att skolan ska bli bäst i Sverige.
  • Utredas hur vi kan erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid.
  • Utredas möjligheterna för barnomsorg på barnens villkor.
Hela dokumentet kan Du läsa här: http://www.hogbergstankar.se/2014/12/23/detta-vill-socialdemokraterna-och-moderaterna-i-vimmerby/

Nu är den icke vetenskapliga och mycket dåligt underbyggda jämförelsen av resultat mellan landsbygdsskolorna som ska läggas ned och skolorna i Vimmerby anmäld till Skolverket. Jag skulle vilja se jämförelsen av resultat mellan Storebro och Södra vi på samma gång. Vad är skälet till att de eleverna saknas i jämförelsen? Jag varnade Birgitha Sahlin för att lämna ut denna jämförelse till media i synnerhet för att det inte framgick att den inte var statiskt säkerställd. Nu valde hon tillsammans med S och M att göra detta och därigenom valde man att kränka de som bor i Tuna, Gullringen, Djursdala och Rumskulla. Det är allvarligt och respektlöst, anser jag. 

Tala i klartext och säg att ni hoppas och tror att ekonomin ska kortsiktigt förbättras genom skolnedläggningar i kommunen. Vi i Centerpartiet kommer aldrig att acceptera ett så ogrundat beslut utan konsekvensanalyser för de fura drabbade orterna. 

Micael Glennfalk påstod dessutom i Radio Kalmar att han trodde att eleverna skulle komma till något bättre än de har idag. Emil Haskett beskriver hur stora problem Vimarskolan har och har haft jämfört med Tuns skola. Hur har kommunalråden planerat för att Tunabarnen ska få det bättre på Vimarskolan med skolbussresor på över en timma som inledning på skoldagen. Därefter väntar större elevgrupper och trängsel i matsalar och korridorer. Var ska eleverna erbjudas fritids? Skyddsrummet som idagär  fritids är faktiskt undermåliga lokaler och har alltid så varit för fritids. Fritids i klassrummet finns också för de mindre barnen. Har kostnader för bussresorna ända hem efter fritids kalkylerats? I det material som jag fått av Joakim Svensson framgår inte att det finns dubbla turer hem till de som bor i Väderum. Ytterligare kostnader som inte finns medräknade alltså.

Jag saknar också en konsekvensanalys av BUNs intäkter om några av dessa orter väljer att starta friskola. 

Jag saknar beräkningar för kostnader för skolbuss och skolpeng till alla Rumskullabarn som väljer Mariannelund som skolort. 

I Tuna erbjöds skolgång i Totebo skola av de tre socialdemokratiska politikerna som mötte Tunaborna. Totebo skola är nedlagd så det är möjligen Hjorted skola som skulle kunna vara aktuellt att bussas till men den är enligt Mats Hugosson överfull på grund av nedläggningen av Totebo skola. Kostnader för skolbuss och skolpeng för barnen som väljer den överfulla Hjorteds skola måste också beräknas. 

Jag saknar konsekvensanalys , känslighetskalkyler och ekonomiska underlag för försäljningen av skolfastigheterna. Hur ska idrottshallarna på dessa orter hanteras. Kostnadskonsekvenser av det. Djursdala gymnastiksal kostar 55kr att hyra i timmen. Vad kostar det att hyra Tunas idrottshall , Rumskullas idrottshall, Gullringens idrottshall? Vad kommer det att kosta för Kultur och fritid att ta över hela hyran av dessa hallar samtidigt som den nämnden ska spara 2 miljoner . Bara Tuna idrottshall kostar 300 000kr/år att hyra av fastighetsavdelningen. Hur stora ökningar av hyran krävs när skolan är såld och KOF har tagit över hallarna på dessa orter? 

Enkäter till alla 157 elevernas föräldrar skulle vara snabbt gjort för att kartlägga deras inställning till skolnedläggningen. I rambudgetförslaget som presenterades beskrevs att det ska göras dialoger med de drabbade familjerna. Hur ska dessa dialoger genomföras och när? 

Det var dagens frågor om skolnedläggningen. Det kommer fler vartefter. Fyra möten om skolnedläggningarna är inplanerade. Jag kommer personligen delta i minst två av dem. 

13 april Tuna
14 april Djursdala
16 april Gullringen
20 april Djursdala

Vimmerby har fått två nya läkare som ordinerar stordrift som medicin till Vimmerby kommun.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar