Två dagar tills det första beslutet är en skrämmande kort beslutsprocess för ett av de mest avgörande besluten i historisk tid för dessa fem orter i Vimmerby kommun.
Helen Nilsson beskriver sin syn på detta i en kommentar på Facebook där hon bemöter Robert Glader på Emilkraften i Mariannelund, bosatt i Storebro. Robert undrar om man inte kan bussa ut barn till landsbygdsskolor och Helen svarar så här:
"Frågan om vi inte kan bussa barnen ut till skolorna i ytterorterna istället för in till stan. Föräldrarna kan välja att ha barnen i en annan skola än den närmaste om man skulle vilja, men vi kan aldrig tvinga någon att göra det. Ibland väljer föräldrar annan skola redan idag i båda riktningarna. Det har inte varit aktuellt att se över en indragning av skolor i stan för att få högre elevantal i andra skolor. Som sagt det är inte tillåtet."
Min uppfattning i detta är att genom nedläggningspaketet så tvingar S och M flera familjer att deras barn ska bussas flera mil längre resa till sin skola jämfört med tidigare. Konsekvenser kan bli att några familjer flyttar från orten eller till och med från kommunen då skatten samtidigt höjs med minst 30 öre. Skälet till skattehöjningen är socialnämnden och kommunstyrelsen oförmåga att hålla budget samt de senaste årens stora investeringar vilka kräver cirka 40 miljoner i ökade kapitalkostnader och drift . BUN har under flera år gått plus. Jämför man grundskolans kostnader med jämförbara kommuner så är kostnaden per elev lägre än i de andra kommuner. Varför ska landsbygdens barn betala kalaset?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar