måndag 20 april 2015

Skolor ska utvecklas i Vimmerby och inga ska avvecklas!

Skolnedläggningen berör människor och politikerna som besöker kransorterna har få svar att ge oroliga ortsbor i Tuna, Rumskulla, Djursdala och Gullringen. Föreslår man nedläggning av skolor måste man vara förberedd på människornas reaktioner och faktiskt ha svar på detaljerade frågor om konsekvenser. En konsekvensanalys är därför det minsta man kan begära före beslut. 

Över förvaltningsgränser måste det diskuteras och tas fram underlag exempelvis vad gäller kostnader för hyra och hur kommunen ska spara pengar på försäljningar av skolor som är bokförda till 12 miljoner och ska säljas för en miljon. Reaförluster måste redovisas och påverkar resultatet. Detta måste redovisas tydligt för medborgarna och mina partikamrater har ställt många frågor om just hur tjänstemännen beräknat ekonomin i förslaget. Många ser också stora risker med elever som väljer andra kommuner och KSO har lovat skolskjuts till grannkommuner för att eleverna inte ska drabbas av alltför långa skolresor. ( Rumskullaelever som vill till Mariannelund och Tunaelever till Vena skola till exempel. ) 

Varje dag ringer oroliga och upprörda människor till mig och delger sina känslor kring skolnedläggningsförslaget och beskriver hur stora konsekvenserna kommer att bli för just deras ort, deras grannar och deras familj. 

S och M saknar svar på de flesta frågorna och kommunalråd Helen Nilsson säger att de inte kan ha alla siffror i huvudet när hon fick frågor om reaförluster av försäljning/rivning av Rumskulla skola. Jag anser att politiker som arbetar heltid antingen har med sig tjänstemän eller själva läser på och tar med sig underlag när man åker ut till medborgarna för att svara på frågor. 

C, V, KD och mp är överens om att målet är att lägga fram ett kostnadsminskningsförslag den 4/5 som innebär att alla skolor och förskolor kan utvecklas istället för att avvecklas. Förändrad skolstruktur kan vara ett sätt och färre antal mellanchefer. Vimmerby kommun har fyra miljoner mer kostnader för skolledning och 100 färre barn än Hultsfreds kommun. Det måste åtgärdas. Minst tre miljoner finns att spara där. 

Välkommen till Djursdala skola ikväll kl. 19. Centerpartiet bjuder in alla som vill mobilisera för att bevara skolorna. Anna Hertzog från Blackstad finns på plats och berättar hur de gjorde när de räddade Blackstad skola från nedläggning. Sedan dess har elevantalet ökat från 50 till 102 och nu ska skolan kompletteras med en paviljong för att möta behovet av elever. På kort tid kan förutsättningarna ändras radikalt och därför måste det göras en samhällsekonomisk konsekvensanalys innan man lägger ert förslag om skolnedläggning. Det kommer jag att interpellera KSO om den 27/4. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar