torsdag 9 april 2015

Varför diskuteras inte den heta potatisen av M och S i Vimmerby

Socialnämndens underskott måste analyseras och åtgärdas nu. Att stänga skolor som tidigast kan göras i september 2016 löser inte kommunens problem med att två andra nämnder inte lyckats hålla budget på flera år. (Soc och KS)

Det har varit känt i många år att socialnämnden har haft underskott i sin budget. Här har Vimmerby kommun alldeles för höga kostnader. Det hjälpte inte att slå samman socialnämnden med omsorgsnämnden. 

Kommunstyrelsen har också alldeles för höga kostnader. 

SKL sa flera gånger att det är socialnämnden som måste åtgärdas av kommunledningen och nu finns inga skarpa förslag (endast förhoppningar) på hur socialnämnden ska kunna minska sina kostnader. Majoriteten måste förklara hur man ska jobba med socialnämndens skenande kostnader. 

Kommunalrådet ska ta hjälp från Jakob Karlsson för att analysera socialnämndens kostnader. KSO har ansvaret tillsammans med KS för nämndernas budgetöverskridande och det måste tas på allvar. Så har inte gjorts under den förra mandatperioden och det var ett av skälen till att jag personligen hoppade av KS i februari 2014. 

http://vimmerby.blogspot.se/2015/04/detta-ar-kommunens-problem.html?utm_source=BP_recent

Vi i C resonerar om att strukturen i social och omsorgen måste ändras och inte i skolstrukturen. C kommer att ge förslag på konkreta och genomgripande metoder för att komma tillrätta med socialnämndens underskott. BUN och landsbygdens skolor SKA inte betala andra nämnders underskott. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar