torsdag 16 april 2015

Politik är ju att vara så illa tvungen!

Jag läser tidningen Dagens samhälle som kommer varje torsdag. Peter Santesson som är fil. dr i statsvetenskap, författare och opinionschef på Demoskop, skriver intressant om politikerns dilemma. 

Traditionellt säger man ofta att politik är att vilja. Politikern ska jobba med "vadet"och tjänstemän med "huret". Med det menar man att politikerna ska tala om vad som ska göras och tjänstemännen arbetar med hur det politikerna beslutat ska genomföras. 

God vilja och moraliska principer kan vilken amatör som helst göra anspråk på, skriver Santesson. Patos, drömmar och rosiga förhoppningar finns det många villiga leverantörer av. Diskussioner om budgetar, juridik och obalanser vill färre ta i. 

Men det är exakt vad som krävs av oss politiker i Vimmerby nu. Kommunens ekonomiska situation är  mycket bekymmersam. Nu krävs en väl genomtänkt och förankrad strategi för att komma tillrätta med VAD som måste göras och sedan ska tjänstemännen på ett mycket tydligt sätt ledas av kommunchefen kring uppgiften HUR det ska genomföras. 

Medborgarna höjer tonläget och kräver en folkomröstning om ett mycket illa förankrat förslag om skolnedläggningar i kommunen. Vi politiker måste lyssna på våra medborgare och agera med sunt förnuft och stort ansvarstagande. 

Peter Santesson resonerar kring det faktum att en politisk åtgärd som har oönskade bieffekter skulle betyda att åtgärden är feltänkt. Många politiker tappar i förtroenden när folket reagerar starkt. Folkets förståndsgåvor är det nämligen inga fel på och nu krävs det att majoriteten tar ansvar för vad folket säger. När argumentet för att lägga ner landsbygdsskolor kommuniceras som om det vore fel på landsbygdsbarnen så reagerar givetvis folket. I synnerhet när det som påstås inte går att bevisa utan här står nu de ledande politikerna och får be folket om ursäkt för förolämpningen av en stor del av den egna befolkningen. 

Nu krävs det verkligen att kommunfullmäktige försöker återupprätta förtroendet för de folkvaldas kompetens att leda vår kommun. 

Oppositionen tar detta ansvar och kommer att arbeta hårt för att det budgetalternativ som vill bevara och utveckla hela kommunen får majoriteten av kommunfullmäktiges politikers stöd. Målet med Centerpartiets hårda arbete med budgetalternativet den senaste tiden som görs i nära samarbete med andra oppositionspartier är att erbjuda Vimmerbyborna ett alternativ till den avvecklingspolitik som majoriteten presterar just nu. 

Peter Santessons tes är att politikerns roll är att vara så illa tvungen! Nu krävs hårt arbete och ansvarstagande av alla inblandade. Det finns inget rosaskimrande i den sanna ekonomiska  verkligheten i Vimmerby kommun.  Nu kavlar vi upp armarna och gör arbetet som krävs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar