fredag 3 april 2015

Tuna möte

Vi var några centerpartister som hade velat delta i mötet på Tuna skola igår kväll men när vi ringde och frågade så vädjade föräldraföreningen ödmjukt att vi skulle avstå från att komma. Nu har vi fått rapporter om vad som hände på mötet och det är inte några tecken på att socialdemokraterna Helen Nilsson, Camilla Stridh och Eva Berglund har fått till en bra medborgardialog om nedläggning av Tuna skola. 

Känslorna var förståss mycket stora på mötet och det avslutades med att en av politikerna blev arg, skällde på deltagarna och packade ihop sitt material och lämnade mötet. Inte bästa sättet att bygga förtroende. Tunas medborgare hade behövt bra svar på sina frågor men såväl S och M verkar hänvisa de mesta frågornas svar till tjänstemännen. Det är inte att ta ansvar för sina förslag anser jag. Torbjörn Fälldin diskuterade en gång för länge sedan med Karin Söder om ett svårt politiskt beslut. Han hade då sagt till henne. Läs på noggrant , så ska det nog gå bra. Men det verkar som att Helen Nilsson och Micael Glennfalk inte alls läst på och tagit till sig av de underlag som ligger till grund för förslaget att lägga ned fyra av kommunens skolor. Det lär finnas en utredning att högstadiebarn som gått på en landsbygdsskola i kommunen presterar sämre i årskurs nio på nationella prov än de barn som gått på Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola. Den utredningen skulle jag vilja läsa noggrant för att förstå hur tjänstemännen resonerat. Jag befarar att detta förslag endast bygger på ekonomibesparing och inte på pedagogik på grund av att politikerna prioriterat annat än skolutveckling i vår kommun. Krönsmon, Vimmerby fiber, Vackra Vimmerby (Tengboms utredning är kostsam och kommer inte att verkställas och då är det att kasta pengar i sjön tyvärr att göra en hyllvärmare med fantasifulla förslag om hur man gör centralorten vackrare samtidigt som man avvecklar kommunens landsbygd med skolnedläggning), trädgårdar på Näs, kommunens IT-kostnader är frågor som vi i C ska granska och åtgärda. Hur återkommer vi till när tjänstemännen hjälpt oss att räkna. 

Micael Glennfalk har klippt ut olika frågor om rambudgetförslaget på Facebook och svarat på dem på sin direktlänkade blogg på kommunens hemsida. En fråga är hur kommunen ska kunna bli bästa skolkommun år 2017 när man gör denna stora omstrukturering och nedläggning. Det uttömmande svaret från det ansvariga kommunalrådet är : Resultaten ska bli bättre. 

Från kommunalrådets blogg

•       Det har lagts ner jättemycket pengar på skolorna i landsorten med nya fina kök. Är det bara bortkastade pengar?
Svar: Vi får se över hur det investerats. Men socialens skenande kostnader kan man inte förutse.

•       Vad kostar det om alla föräldrar i Rumskulla väljer att sätta sina barn i skolan i Mariannelund som ligger närmare? Vad blir besparingen då?
Svar: Kommunen är inte skyldig att hålla skolskjuts. Men vi ska diskutera med grannkommunerna hur man kan göra olika lösningar för de barn som är längst ut i socknen. Kommunen ger Eksjö kommun skolpeng.


•       Varför inte satsa på mindre skolor med färre barn? 
Svar: Vi har inte råd till det. Våra kostnader bör överensstämma med övriga kommuner med vår struktur och invånarantal. 

•       Hur kan ni lägga ner Rumskulla skola där så många pengar investerades i upprustning och ombyggnad?
Svar: Vi får granska hur vi kan handskas med fastigheterna senare.

•       Hur kan det bli billigare att köra barn från Tuna till Vimmerby och sedan köra mat till dagis och äldreomsorg i Tuna när det redan finns ett ombyggt kök i skolan i Tuna?
Svar: Också detta får diskuteras vidare. Vi går idag på förvaltningarnas övergripande siffror.

2 kommentarer:

  1. I årskurs 6 visar det att våra "lantisbarn" har MINST lika BRA betyg som "stadsbarnen" Som vi kunde visa på igår. Så vår pedagogik och skola levererar! Ledsen över att S och M dumförklarar våra barn! / Besviken förälder

    SvaraRadera
  2. Jag vill se den icke kvalitetssäkra utredningen som visar att barn från landsbygdsskolor i årskurs nio har sämre resultat

    SvaraRadera