lördag 12 mars 2016

Hjärnans kompetenser

Fick ett lästips om hjärnan och hur den påverkar oss alla.http://www.dn.se/kultur-noje/du-ar-dum-hon-vet-varfor/

 I en tid med sociala medier är det extra intressant att läsa denna intervju med hjärnforskare Katarina Gospic. Hon hade ett sommarprat 2013 som jag gillade då och som jag ska lyssna på igen idag. 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/203032?programid=2071

Gospic beskriver hjärnan som en symfoniorkester men där det i vissa situiationer händer okontrollerade saker i hjärnan. "Ryttaren och hästen"...och hur hästen skenar för att det saknas konsekvens när en människa skriver elakheter bakom en skärm.

Mitt tydligaste exempel på när "hästen har skenat"är när jag kallades ohederlig i en debattartikel härförleden och ett fåtal mejl som jag fått av några få politiker under mina år som kommunpolitiker i Vimmerby sedan 2009. 

Nu förstår jag dessa kommentarer bättre. Det är våra stenåldershjärnor som spökar. Känns trösterikt trots allt! 

Beklagar alla nättrollkommentarer som majoritetens politiker fått utstå under det senaste året och den tröttsammaste måste väl vara den om att det är onödigt med två kommunalråd. Helen Nilsson och Tomas Peterson får den kommentaren så ofta så att det borde åtgärdas på något sätt för att kommunledningen ska få arbetsro. Hur det åtgärdas kan bara majoriteten själva avgöra. 

Återuppbygga förtroendet för kommunpolitiken måste göras av alla politiker då alla drabbas om medborgarna har ett lågt förtroendekapital. Därför krävs också snabb och handlingskraftig leverans av KS AU vad gäller kommunens ekonomi. Även tjänstemännens och politikernas samverkan och roller måste tydliggöras för att förtroendet ska förbättras och för att kommunens service till medborgarna ska förbättras ännu mer. 

Centerpartiet föreslår en lite förändrad organsiation som en lösning dvs en organsiation med tre ordföringar i presidierna. Så som det i själva verket redan fungerar i Miljö och bygg för att snabbare komma överens om de besparingar som krävs nu. 

BUN borde snarast åtgärda det med ett tillsättande av Peter Karlsson som andre vice ordförande istället för oppositionssamordnare. Det skulle innebära ett tillbakatagande av den politiska styrningen av BUN som krävs i en situation där nämnden behöver samverka för att nå målen,  en  budget i balans och bibehållen kvalite på kärnverksamheten. Första steget är att ta bort förskoleteamet och överföra det fina arbetet med KIWI och barnkonventionen till ordinarie personal. Men vi behöver också resonera om samlad skoldag mm som vi i C har föreslagit under snart ett års tid nu. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar