lördag 26 mars 2016

Solelen föreslås få enklare regler

http://bengtsvillablogg.info

Jag läser den förträffliga bloggen Bengts villblog som har fokus på att bringa klarhet i solelens möjligheter. I de senaste inläggen kan vi med glädje konstatera att regeringen avser att rätta till ett fel i momsslagstiftningen som inneburit att en del solelproducenter valt att inte sälja sin överskottsel. 

Regeringen föreslår ett undantag så att solelproducenter inte behöver momsregistera sig för att kunna sälja sin solel. Detta nollsummespel har bara skapat ökad administrativ börda och inte gett skatteintäkter till staten varför vi nu kan lovorda regeringen som föreslår denna ändring. Läs mer på villabloggen i länken ovan. 

Solelbranchen går som tåget och jag fick en inbjudan att vara gäst på Rotary den 5 april då solelföretagaren Martin Rosenblad från Solortus i Björnsholm ska föreläsa om solel. Tyvärr har jag förhinder men jag hoppas att vi ska kunna installera solpaneler på villataket för egen solelproduktion så småningom. Problemet är att det är fullt med solvärmepanelser för tillfället. 

Solortus har monterat panelerna på Badhusgatan och både levererat och monterat på Curt Tyrberg och Jan Edvardssons privata villatak. Jag gissar att det kommer att bli fler solaffärer i kommunen. Inte minst kommunen skulle tjäna på mer egen produktion utöver den biobränsleelen som produceras på Tallholmen. 

Många lantbrukare har perfekta tak för solelsproduktion och så finns det en föregångare som bygger ett solanpassat tak på sin nya ladugård , norr om Kalmar och säljer solandelar till alla som hann teckna sig. De sålde slut på mindre än två veckor. Investeringen är på över 6 miljoner och kommer att leverera hushållsel till cirka 100 villor (600 000kilowattimar /år). Läs mer om den klimatsmarta satsnngen här: http://www.mynewsdesk.com/se/kalmar_energi/pressreleases/kalmar-energi-och-elia-tecknar-avtal-om-noebble-solpark-1331399

Veronica och Lennart Svenzen heter lantbrukarparet som satsar på byggnation av den tredje största solparken i Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar