fredag 9 september 2016

MUKONO på besök I VIMMERBY och PRIDEVECKA I KALMAR LÄN

Fyra personer från kommunledningen i vår systerort i Uganda besöker Vimmerby denna vecka. Medel från ILCD ger oss denna möjlighet att genomföra en förstudie för att diskutera ett större samarbete med Mukono kring ungdomsarbetslöshet. Utbyte av erfarenheter kring hur man kan jobba med dessa frågor och även koppla det till att vi i Vimmerby har hög andel arbetslösa bland utrikesfödda jämfört med andra kommuner. Therese Jigsved, Peter Knutsson och Carina Johansson samordnar besöket som är späckat med aktiviteter.

I höst kommer kommunen också att göra en satsning tillsammans med Västervik och Hultsfred för att få fler utrikesfödda i arbete. Beslutades på KS i tisdags. Flyktingpengarna medfinansierar den satsningen som påbörjas under hösten och som redan startats i Hultsfred med lyckat resultat. 

PRIDE och HBTQ-frågan var i fokus när Helen Nilsson och jag för kommunens räkning besökte en föreläsning om detta i Kalmar i tisdags. En viktig fråga som bottnar i den mänskliga rättigheten att få vara den man är fullt ut. 

Prideflaggan och Ugandas flagga vaggar bredvid kommunens flagga och EU-flagga idag framför Stadshuset och det skickar en signal till Uganda tycker jag att de bör reflektera över de lagar kring homosexualitet som de har och som i ett lagförslag planerar att göra ännu mer restriktiva för de som vill leva i en öppen homosexuell relation. Vi i Vimmerby behöver förklara den svenska synen och lagstiftningen vad gäller HBTQ och det passar ju bra med ett besök från Uganda samma vecka som Prideveckan firas i länet, tycker jag. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar