onsdag 3 februari 2016

Kick off för valrörelsen igår kväll i Kulturskolan

Elin Whilborg besökte Vimmerby igår och jag uppskattade verkligen hennes intressanta föreläsning där hon vänder lite på begreppen och ifrågasätter det traditionella sättet att göra en kommunal landsbygdsbudget. En skola har många värden som inte går att värdera i kronor och ören och på sikt riskerar man at minska attraktionskraften och orsaka avveckling av stora delar av kommunen i samband med ett nedläggningsbeslut av byskolan. Asby i Ydre kommun ser nu att småbarnsfamiljernas väljer bort Asby trots att man har både skidbacke och småbåtshamn. 

Elin Whilborg uppmuntrade oss politiker att försöka hitta effektiviseringar som innebär att service på landsbygden kan utvecklas istället för att avvecklas. Ett förslag som vi i oppositionen förespråkar är att bygga om Djursdala skola så att man kan ha två förskoleavdelningar i skolan och sälja villan där förskolan enligt majoriteten ska finnas. Ett problem är att förskolan inte i dagsläget har någon matsal och vi har inte fått svar på hur man har planerat för att lösa det när skolan är såld. Tänker man sig kallt att friskolan ska upplåta matsalsmöjlighet till förskolan? 

Vi har beräknat att det kostar cirka 769 000 kr att bygga om skolan till förskola på det övre planet. Det är mycket lägre kostnad än den beräkning på 4 miljoner som M och S har fått från förvaltningen. Vi efterfrågar konsekvensanalyser och rimliga beräkningar som går att genomföra. 

Valrörelsen är nu igång och föreläsningen avslutades med en frågestund som utmynnade i en debatt mellan Helen Nilsson och flera av åhörarna bland annat Bengt Johansson , Dag Boberg, Lennart Falk, Curt Tyrberg med flera. Även Tomas Peterson fanns på plats och vi i oppositionen uppskattar att båda kommunalråden valde att delta i vår föreläsning. 

Bengt Johansson betonade att kostnaden för lokalerna kommer kommunen att ha även om man avvceklar den pedagogiska verksamheten i Djursdala och Gullringen. Det är inga som står i kö för att köpa skolorna och därför föreslår vi i oppositionen att man flyttar in förskolorna i skolorna och samordnar skolverksamheten med förskoleverksamheten. Ugglans förskola samordnar Källbackens Fritids med förskolan på ett fördelaktigt sätt. Det borde kunna göras även i Gullringen och Djursdla ännu mer efektivit än vad som görs idag. Villorna har ett bokfört värde på 400000 respektive 250000kr. Frågan är vilket marknadsvärdet är. 

Anna Svensson sammanfattade föreläsningen så här:

"Landsbygdskommuner har ett rikt socialt kapital men ont om pengar. Storstaden har gott om pengar men lite mindre socialt kapital. Detta leder till en negativ spiral om landsbygdskommunerna inte klarar att hålla en tillräckligt bra servicenivå.Det riskerar att leda till en avveckling och inte till den utveckling av landsbygdens värden för många fler människor som landsbygdskommunerna behöver. Utflyttningen och avfolkningen av landsbygden påskyndas om man tar förhastade nedläggningsbeslut av byskolor som inte är processade med landsbygdsbefolkningen i en bra dialog för omställning. Förtroendet för den lokala politikens förmåga att hantera folkets behov i hela kommunen är en annan konsekvens."

Därför bör man se över det kommunala utjämningssystmet och på lokal nivå försöka hitta effektiv samverkan och nytänkande för att skapa den utvecklingskraft som behövs för att landsbygden inte ska avfolkas i samband med en allt snabbare urbanisering. Beslut som gör att urbaniseringen avstannar och inte påskyndas krävs för att landsbygden inte ska drabbas alltför hårt. Det drabbar hela det hållbara samhällsbygget, som jag ser det. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar