lördag 6 februari 2016

Kommundagar# Om inkluderingsarbete i olika kommuner som arbetar framgångsrikt.

Sofia Nilsson som är kommunstyrelsens förste vice ordförande i Östra Göinge kommun beskriver hur man framgångsrikt skapat en bra integration. Man har tillsatt ett integrationsteam och språkstödjare i kommunen som nu har 1200 nyanlända. Man har också en satsning där man erbjuder de nyanlända att låna en Göingebo. 

Man strävar efter en jämn spridning av de nyanlända över de fem tätorterna som finns i kommunen. Många får nya grannar vilket skapar en bra inkludering. Man fördelar också barnen på alla skolorna i kommunen. 

Aneby kommuns kommunalråd beskriver också hur den kommunen lyckats framgångsrikt med inkludering av de nyanlända från Balkan under det kriget och använder samma metodik när det nu kommer nyanlända i stor mängd igen. Man har arrangerat en temavecka kring integration med många medborgare delaktiga. Man har gjort ett medborgarkontor (the Office)  för nyanlända där man kan ordna många olika praktiska frågor. Kommunen har redan ordnat sommarjobb till alla nyanlända. 

Vansbro kommuns kommunalråd Stina Munters beskriver deras flyktingmottagande och de utmaningar som finns. Hon beskriver hur det civila samhället ställer upp. http://www.dt.se/opinion/debatt/kommunalradet-oerhort-frustrerande-nar-de-lampar-over-kostnaderna-for-ensamkommande-pa-ossInga kommentarer:

Skicka en kommentar