torsdag 25 februari 2016

Tack FOLKET och TACK Majoriteten!

Luften i Vimmerby kommun känns lite lättare att andas idag den 25 februari på min morgonpromenad. 

Igår kväll hade vi nämligen kretsårsmöte med Centerpartiet i Vimmerby. Vi nåddes mitt under mötesförhandlingarna som leddes av Bengt Johansson av beskedet om att Djursdala skola, Brännebro skola och Pelarne förskola bevaras och givetvis blev det en spontan applåd och ett jubel. Alla i rummet där i Frödinge bygdegård kände djup glädje och tillfredsställelse efter den politiska  kamp som pågått kring skolfrågan sedan den 31 mars 2015 då förslaget till rambugdet med fem utpekade orters skolnedläggningar lades av M och S.

En lång resa med debatter, diskussioner, insändare, blogginlägg, partisamverkan med KD, MP och V och sista halvåret även med L. 

Nu firar vi och gläds med de orter som får behålla sitt utvecklingsnav och kittet för byar och samhällen på landsbygden nämligen skola/förskola. 

Jag vill rikta ett stort TACK till alla som medverkat i denna resa och kamp för landsbygden. Denna fråga har gällt mycket mer än skolorna. Det har faktiskt i stort handlat om att öka och inte minska det totala  sociala kapitalet i kommunen som professor Elin Whilborg var hos oss och föreläste om vid vår gemensamma valupptakt. 

Framförallt är det föräldraföreningar, samhällsföreningar, Peter Fjällgård som tog initiativet till folkomröstningen och alla engagerade Djursdalabor, Gullringenbor, Pelarnebor, Rumskullabor, Tunabor och Vimmerbybor som oförtrutet kämpat för att skolorna inte ska läggas ner. 

Majoriteten valde igår kväll att meddela att man beslutat att lyssna på folket och det är ett riktigt STORT och KLOKT beslut, anser jag. Insiktsfullt att faktiskt respektera det valresultat som folkomröstningen så tydligt visade. 

Idag ska vi sammanträda i kommunstyrelsen och vi i oppositionen ska göra vårt bästa för att svara upp på majoritetens inbjudan att hjälpa till att göra andra långsiktiga besparingar för att kommunens ekonomi ska förbttras. Alla oppositionspartierna har lagt fram olika alternativa sparförslag som inte drabbar barn eller äldre lika negativt som de förslag som majoriteten diskuterat och som nu är lagda i malpåse. I pressmeddelandet uttrycker man att skolnedläggningar inte längre finns på deras agenda. Mycket befriande och klart besked vilket vi i oppositionen tar emot med stor glädje. 

Redan idag gäller det dock att kavla upp ärmarna och börja jobba hårt med kommunens ekonomi. Det finns mycket att göra och vi ser stora möjligheter även om det kommer att bli en svår politisk resa framåt. 

Arbetshandskar på är det som gäller nu och framförallt ansvar, mod  och fantasi för att nå konsensus i politiken för att ta de beslut som nu krävs för Vimmerbys bästa. Jag tror på Vimmerbys politikers förmåga att nu leverera resultat tillsammans. Centerpartiet kommer att bidra till att försöka öka kommunens sociala kapital på många olika sätt när nu skolorna är räddade och vi ska fokusera på att all den frustration och energi som lagts på att bevara skolorna ska kanaliseras på hela kommunens potential att utvecklas. 

Läs Tillväxt Vimmerby som kom i våra brevlådor i förrgår och fascineras av allt positivt som händer i vår bygd. Jocke Johansson som är VD på ALV beskrev de planer som besöksnäringens motor i bygden har och det är helt klart en affärsplan som bygger på en kommun som har en livskraftig landsbygd som målas upp. En ännu starkare matupplevelse med lokala och närodlade produkter. Det kräver en grön näring som behöver växa. En tillväxt för lokal mat där marknaden finns för större partier med leveranssäkerhet av de volymer som krävs. Byggsatsningar där det lokala näringslivet får stora uppdrag och stor delaktighet. Besöksnäringen, gjuteribranschen, träindustrierna och media/tryckeribranschen är grunden för vårt näringsliv och tillsammans med alla de små företagen så finns stor utvecklingspotential i hela Vimmerby kommun.

Näringsliv, föreningsliv och kommunen bygger framtiden tllsammans i VIMMERBY. Det som är bra för kommunen ska vara bäst för de som bor i kommunen. 

Än en gång, TACK majoriteten för att ni lyssnade till slut. Nu fokuserar vi på framtiden och lägger det som varit bakom oss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar