onsdag 27 september 2017

105 fler elever i grundskolan år 2022

En viktig fråga för oss i Vimmerby nu är hur vi ska inrymma 105 fler elever i kommunens grundskolor år 2022 jämfört med 2017. 

Ett mycket angeläget och positivt problem som är ett tydligt tecken på att Vimmerby växer. 

Vilken plan har då förvaltningschef och nämnd? Jag reflekterar över tre olika förslag: 

1. En helt ny högstadiekola på en helt ny plats?

2. En helt ny låg- och mellanstadieskola på en helt ny plats?

3. Fördela barnen så gott det går på de befintliga enheterna i kommunen tills vi kan finansiera en ny skola? Möjligen hyra lokaler av besöksnäringen tillfälligt. 

En ny förskola, fler platser i äldreboende i Södra Vi, ny infart till Krönsmon, nytt kök i Frödinge skola, ytterligare två förskolavdelningar i Södra vi är några objekt som just nu står på kommunens prioriterade investeringslista. 

Detta pussel måste byggas med eftertanke och i dialog med kommuninvest (vår bank). De vill att vi gör olika scenarier där vi också beskriver hur vi ska klara driftekonomin över tid långsiktigt. 

Den frågan är ytterst aktuell med tanke på att det just nu är nämnden och inte förvaltningschefen för BUN som har arbetsmiljöansvaret för förskolan i Vimmerby kommun. Förvaltningschefen har krävt ytterligare 7,5 miljoner till förskolan år 2018 för att ta tillbaka arbetsmiljöansvaret. 10 % av personalen i förskolan är sjukskriven. Nämnden har ett prognostiserat underskott för 2017 på 13,5 miljoner. 

Nu har M och S beslutat att KS ska göra en extern utredning av nämndens och förvaltningschefens arbete. Konsultkostnaden för det är cirka 200000kr. 

Oppositionen har nu informerats om majoritetens strategi för att få ordning på barn- och utbildningsfrågorna och den långsiktiga planeringen för skolans infrastruktur. Vi kan konstatera att det kommer att krävas en hel del professionell styrning och ledning framöver av denna verksamhet och i grunden är hela situationen en mycket positiv befolkningsökning. Högt födelsetal och inflyttning samt en arbetsmarknad med hög sysselsättning där föräldrarna placerar sina barn i förskolan i tidig ålder. Volymökningen 2017 är 65 fler barn i förskolan. Det ska vi alla vara glada för och självklart ska vi lösa detta på bästa sätt i dialog med medborgarna, föräldrarna och flera partier. 

Skulle det vara möjligt att skapa tillfälliga förskoleplatser och undervisningslokaler för förskoleklass och lågstadium i besöksnäringens lokaler höst-vinter-vår under en begränsad del av året för att slippa hyra dyra paviljonger? Vi måste verkligen kolla på olika möjligheter utanför boxen, tycker jag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar