söndag 24 september 2017

En högstadieskola i Vimmerby?

Jag har funderat en hel del på tätortens skolinfrastruktur för de högre åldrarna. 

Skulle det vara bra att samla högstadiet och göra ett riktigt bra högstaium där det inte finns konkurrens mellan stadierna på grund av det fria skolvalet. 

En skola med 7 parallellklasser där man kan skapa undervisningsgrupper som är optimala ur pedagogisk synpynkt där exempelvis språkgrupperna kan göras lite större (spanska, tyska, franska) . Hemspåråksundervisning kanske också kan göras i större grupper. 

Hemkunskapssalarna kan fortsätta att användas av högstadiet även om alla elever skulle få promenera uppför backen, vilket AL-skolans elever gör sedan fler år tillbaka. 

Idrottshallen och matsalen sväljer 7 paralleler men det behöver göras en del justeringar och ombyggnationer för att hysa alla kommunens högstadieelever. NO-salarna borde fungera då de byggdes nya när AL-skolans högstadium byggdes för 25 år sedan i samband med att Tullportsskolan blev Vimmerby gymnasium(tidigare Stångådalens gymnasium).

Att samla alla låg- och mellanstadiebarnen i markplan vid Vimarskolan fördelade i olika grupper vore en fördel jämfört med AL-skolans trapphus och begränsade skolgård. 

Jag skulle vilja ha en utredning av denna möjlighet eftersom en sak är fullständigt klar. En helt ny skola som ersätter hela AL-skolan kommer att blir mycket svår att finansiera de närmaste åren eftersom en ny förskola och fler äldreboendeplaster måste byggas först liksom en infart till Krönsmon. 

Inom den närmaste femårsperioden beräknar BUN att vi kommer att öka elevantalet med 105 elever i grundskolan inkl förskoleklass. Hur planeringen för att inrymma dessa elever i grundskolans lokaler behöver BUN och KS diskutera mer om. Det är redan trångt på de två stora skolorna i tätorten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar