torsdag 14 september 2017

Trygghetsboende och förskoleplatser

Granen har en lång kö och fler lägenheter för äldre behövs.

Centerpartiet skrev därför en motion redan 2011 om att skapa fler trygga boenden i Vimmerby kommun. Vårt förslag var att exempelvis bygga ut Granen.

Nu har vi snart en färdig detaljplan för Granens omgivning så det finns nu förutsättningar för att bygga lägenheter. 

Frågan är om vi ska bygga i egen regi eller sälja Granen med byggrätt till en extern aktör.

En tredje möjlighet är att skapa kooperativa hyresrätter på det sätt som gjorts i Högsby med flera orter.

KS äger frågan och snart måste frågan upp på bordet för kommunen behöver ta ansvar för att tillskapa fler lägenheter för äldre, trygghetsboenden. EKENs ägare har föreslagit ett samarbete med kommunen för att bygga trygghetsboende och den dialogen är viktig. Det kanske även finns möjligheter för en privat förskola där med minst fyra avdelningar. Den storleken krävs för att nå lönsamhet enligt några som jag pratade med och som driver en privat förskola. 

Att flytta in och skapa fler förskoleavdelningar i Djursdala och Brännebro skolor är också en möjlighet som behöver utredas. 

Snart får vi i KS AU reda på kostanden per elev och barn i alla enheter i kommunen. Det ska bli intressant att få veta hur det ser ut för att vi ska kunna planera långsiktigt och effektivit. Jag drev på för att vi i KS AU skulle göra den beställningen av BUN och nu den 26/9 ska vi få resultatet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar