tisdag 19 september 2017

Kommuninvest är restriktiva men läget ser bättre ut nu

Kommuninvest besökte KS AU härförleden.

De visade siffror som beskrev katastrofåret 2014 där kommunens ekonomi var sämre än någonsin efter alltför stora investeringar på ett och samma år 2013. Minusresultat efter flera års stora investeringar. Förhoppningsvis är de flesta på lång sikt bra för kommunen.

Förskolan Lunden, Vimmerby Fiber för 60 miljoner, Krönsmon och Kraftvärmeverket samt äldreboendet var det som förra KSO snabbt drev igenom under förra mandatperioden utan att göra framtidsscenarier för hur kommunen skulle klara driften under ett stort antal år framöver med mer kostsamma och nya lokaler som måste skrivas av och räntas. 

Kommuninvest beskrev att kommunen framöver måste göra scenarier och beskriva hur man ska klara driften av nybyggnationerna som planeras. 

Jag beskrev att vi politiker måste få flera olika alternativ från tjänsemännen så att vi ser en helhet när vi ska prioritera kommunens framtida investeringar. 

Här beskriver de båda kommunalråden hur de ser på kommuninvests besked. 

http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/politik/e/14990/kommunen-har-fatt-ned-skuldbordan-kan-fa-lana-igen/

M och S skrev fram ett förslag nyligen om att KF skulle ta ett inriktningsbeslut om att bygga en ny stor skola som ska ersätta AL-skolan. 

Oppositionen återremitterade ärendet och den återremissen har ännu inte behandlats av majoritetens presidium i KS AU och KS. Kommuninvest tror jag inte vill se ett inriktningsbeslut utan noggranna beräkningar och scenarier för ökade driftkostnader. 

Nu har kommunen gjort bättre resultat och minskat driftkostnaderna för verksamheterna markant. Investeringarna är på lägsta möjliga nivå. C ville införa både investeringsstopp och anställningsstopp år 2015 när ekonomin var i botten men det var inte M och S redo för.

Nu har skolchefen avsagt sig arbetsmiljöansvar för förskolan på grund av att BUN inte blir tilldelade ökade driftkostnader för paviljongerna vid LUNDEN mm. 

Vi i C har hela tiden hävdat att det är bättre att försöka hutta egna lokaler för tillfälliga förskoleavdelningar men det har inte BUN själva velat undersöka. Hattstugan stängdes liksom Pelarne förskola. 

På måndag har vi interpellationsdebatt om förskolan. Lis Astrid Andersson ska skriva ett svar som jag får senast på fredag och sedan har jag helgen på mig för att tillsammans med vår strategigrupp förbereda interpellationsdebatten om förskolan. Fokus är: Vad ska vi bygga, hur ska vi bygga och vad får det kosta i investering och i drift. En långsiktig planering krävs för kommunen så att vi inte hamnar i 2014 års läge där vår bank satte stopp. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar