måndag 18 september 2017

Spännande vecka väntar och igår träffade jag Nybros KSO

Gruppmöte ikväll och jag tror att vi får byta lokal då vi nog inte ryms i Södra Vi-rummet ikväll. Vi har bjudit in nuvarande fullmäktigegrupp och dess ersättare vilket är 20 personer samt de nya 33 personerna varav 12 är helt nya namn. Självklart är alla medlemmar välkomna till våra månadsmöten och temperaturen stiger nu när det börjar närma sig valrörelse. 

Vi har flera strategiskt viktiga frågor att diskutera. Vi ska ta upp organisationsberedningen som har beslutsmöte på onsdag gällande vilken politisk organsiation som kommunen ska ha under kommande mandatperiod. M och S har meddelat att de vill ha ett enigt beslut så här gäller det nog att finna en kompromisslösning som alla kan leva med. 

Historien från förra valet är inte vad kommunen behöver igen och det måste alla partier ta ansvar för. Då hade vi en revisions- och demokratiberedning som lade fram ett förslag till KF och som KF inte kunde enas kring utan då var det alliansens organisationsförslag som vann gehör.

Efter valet så valde M i Vimmerby att bryta det långa allianssamarbetet och det borgerliga ledarskapet genom att gå in i en lila allians med S. Det första som gjordes var att ändra den politiska organsiationen och tillsätta två kommunalråd på heltid och finansieringen av det var bland annat att minska oppositionens delaktighet.

Detta ledde bland annat till en folkomröstning i februari år 2016 som kostade mycket förtroende och kapital i kommunen.

SLUS-arbetets fokus har därför varit att återupprätta förtroende och tillit och bygga samverkan mellan kommun, föreningsliv och näringsliv. På torsdag har vi det andra stora strategiska mötet på RONJA. Då samlas cirka 200 medbogare för att lyssna på Malin Andersson från Kairos Future om hur man kan öka attraktionskraften. 

Vi har ett förslag till social lokal strategisk plan för Vimmerby och den behöver kompletteras med en vision för hela kommunen. Nybro kommun arbetar just nu med att ta fram en vision med ett underifrånperspektiv och med många delaktiga. Det kanske kan vara en modell för Vimmerbys visionsarbete. Läs om det på Nybro kommuns hemsida. Jag träffade deras KSO Christina Davidsson igår och där finns ett mycket bra ledarskap som vi i Vimmerby inspireras av. Nybro hade en lila allians år 2011-2014 som tappade makten 2014 efter många års socialdemokratiskt ledarskap. Vimmerby och Nybro är på många sätt lika även om näringslivet ser annorlunda ut. Befolkningsmängden är lite större i Nybro men skog och jord och småföretagandet på landsbygden är likheter. Nybro kommun bussade elever från tätorten till Alsterbro skola. Kommunen tvingades att lägga ner Bäckebo skola på grund av för få elever och inga behöriga lärare. Endast 20 elever på skolan från F1-6 och i dialog med föräldrarna har man nu bussat dessa barn till Alsterbro skola. Förskolan finns dock kvar i Bäckebo och i samma fastighet har man nu ett HVB-hem för ensamkommande och ett trygghetsboende för äldre. Landsbygdspolitiken är i fokus i en kommun som arbetar för ett öppet, grönt, tryggt och företagsamt Nybro.

Vimmerby kan så mycket bättre och jag är tacksam att vi i C nu bygger ett starkt lag för att ta över ledarskapet med demokrati och delaktighet som viktigaste ingrediens. Startegigruppen träffas på onsdag för att arbeta med vårt valmanifest och det är en mycket aktiv grupp på sju personer som sammansvetsat jobbar målmedvetet med fokus på ett nytt ledarskap i Vimmerby kommun 2019.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar