onsdag 20 september 2017

Laddstolpar i Vimmerby, nu börjar tiden rinna ut...

Så här skrev jag år 2016 och idag den 20 september 2017 finns fortfarande inget beslut om att bygga laddstolpar i Vimmerby kommun. Medfinansiering från Naturvårdsverket för 15 laddstolpar varav en snabbladdare finns men då krävs det att projektet tar fart för laddstolparna måste vara byggda senast 2018. Vimmerby kommuns ledning har överlämnat ansvaret för att bygga laddstolpar till VEMAB. Jag kommer att fråga kommunalråden på ledamöternas frågestund på KF den 25/9 om hur läget ser ut och var och när  laddstolparna ska monteras. 

Det finns heller inga planer för att bygga solelpanelser vilket finns ett KF-beslut på då vår motion om detta är bifallen. Pengar avsattes i investeringsbudgeten på initiativ av dåvarande KSO men ännu finns ingen solcell byggd. Det vore perfekt på Vimmerby gymnasium som nu utbildar elprogrammets elever i att montera elpaneler i Uganda mm. Det finns ett lämpligt tak i söderläge och man undrar ju varför inget händer.

Elbilar till kommunens bilflotta är en tredje insats som skulle förbättra kommunens klimatarbete. Det finns bra leasinglösningar för elbilar i hemtjänsten. Mörbylånga är en av de kommunerna i länet som satsat på detta. http://www.morbylanga.se/startsida/Nyheter/Kommunens-elbilar-nu-pa-plats/

http://www.barometern.se/oland/morbylangas-elbilar-har-anlant/ Kostnaden för 11 laddstolpar var 450000 och 370000 av dessa var bidrag. Kommunen har alltså själva investerat 50000kr för 11 laddstolpar. Det var en förutsättning för de 24 nya elbilarna som nu körs i hemtjänsten sedan flera år i Mörbylånga. 

Kommunchefen har uttryckt att kommunens bilpark är ett område som vi behöver förbättra. Det finns en utredning av Energikontor Sydost som vi köpt och som visar hur vi kan både spara pengar och göra en klimatinsats genom att byta till förnybart drivna bilar i kommunen. 

Varför görs inte mer på detta område? Var finns handlingskraften och visionerna? 

Det krävs helt klart ett nytt ledarskap i kommunen, enligt mig. C är redo!

tisdag 3 maj 2016

Laddstolpar i Vimmerby kommun?

Framtidens fossilfria fordonsflotta kräver att vi alla anstränger oss lite extra för att nå klimatmålen och blir bättre planetskötare.

Vi hade intressanta ägardialoger med VEMAB och Vimarhem igår och vi skapade en arbetsgrupp som ska ta fram ett förslag för hur vi ska lyckas att använda de medel som vi erhållit av Naturvårddsverket för att bygga 15 laddstolpar och en snabbladdare. 

Det kommer att krävas lite fingertoppskänsla men jag vet att vi har mycket kompetenta medarbetare på kommunen och på VEMAB som tillsammans kommer att göra ett bra förslag som vi politiker sedan kan ta ställning till. Tilldelade medel ska vara förbrukade under 2018 för att vi inte ska tvingas betala tillbaka dem. (750000kr är beviljat vilket motsvarar 50% medfinasiering) Betalsystem för laddning måste på plats och det finns system på gång för det. Laddstolpe med tillhörande sladd som gör det enkelt att ladda är erfarenheter från Jämtlands elbilssatsning. Laddstolpar i kransorter bör också övervägas. Södra Vi och Storebro ligger strategiskt bra liksom Tuna och Frödinge. Samverkan med näringslivet på olika sätt kan skapa en bra laddinfrastruktur. 

Jag noterar att våra Bolags-vd-ar Jan Erixon och Torbjörn Swahn kör eldrivna hybridbilar. Laddning går idag att göra vid Rådhuset eller vid VEMAB. Kristina Lindelöf på Ingebo hagar har också en laddplats installerad och kör sin firmabil på egenproducerad solel. 

Det finns många goda exempel på människor som vågar gå före och satsa på nya fossilfria alternativ. 

Är du intresserad av en elbil. Alla bilhandlarna i "stan" kommer att placera sina elbilar på elbilstorget på Bilens dag den 21 maj. 

Varmt Välkomna! "Ladda Vimmerbys"Tomas Holgerson och jag kommer att finnas på plats för att diskutera elbilarnas möjligheter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar