torsdag 28 september 2017

Infrastrukturfrågorna måste prioriteras och samverkan norrut intensifieras

Infrastrukturfrågorna talar sitt tydliga språk. Trafikverket prioriterar inte vår del av landet. Inga satsningar på våra regionala och för bygden så viktiga järnvägar. Stångådalsbanan och Tjustbanans framtid är i dagsläget oviss. Vi i Centerpartiet i länet är överens om att det måste göras flera stora upprustningar för att säkra länets utveckling och här ser vi också flera behov av satsningar på länets vägar. 

Det är inga som applåderar uteblivna försämringar sa Helena Jonsson, dåvarande ordförande i LRF som nu satsar på att bli riksdagskvinna från Jönköpings län för C. En defensiv men i många fall realistisk hållning. 

Men uteblivna satsningar på länets infrastruktur är verkligen allvarligt för vårt län. Så nu ryter vi alla samstämmigt och kräver mer satsningar till länets infrastruktur. 

Igår kom Svenskt näringslivs ranking och företagarna som verkar i våra kommuner är också överens om att infrastrukturen är i bottennivån. 

Företagens ranking för vägnät, tåg och flyg är riktigt usla. 

Vimmerby plats 260, Högsby 241, Oskarshamn 284, Hultsfred 270, Borgholm 264, Mörbylånga 258, Torsås 262, Emmaboda 62, Nybro150, Mönsterås 208, Kalmar  240, Västervik ligger i botten plats 290 av 290. 

Infrasturkturfrågorna driver Anders Åkesson i Trafikutskottet och vi kommunpolitiker i länet har formulerat en insändare där vi erbjuder samverkan över partigränserna för att åstadkomma mer pengar till vårt läns infrastruktur. Ulf Nilsson på regionförbundet har gett upp tyvärr. Han stod i Vimmerbys plenisal i måndags kväll och talade om detta uppgivet inför kommunfullmäktiges 49 ledamöter. Han siktar på 2023 då Trafikverket uppdaterar transportplanen nästa gång. Vi i C har inte gett upp utan vill se satsningar i 2018 års uppdatering som regeringen beslutar om i april. 

http://www.vimmerbytidning.se/debatt/fran-lasekretsen/c-politiker--hoppas-racker-inte!-20170923/

En av de viktigaste frågorna nu är samverkan med Linköpings kommun vad gäller Stångådalsbanans och Tjustbanans utveckling och framtid. 

Den 1 november arrangeras ett möte om detta i Linköping. Det är inbokat och jag planerar givetvis att ta tåget dit. Många av länets ledande centerpolitiker kommer att vara där. Tillsammans bygger vi en bättre infrastruktur för östra Sverige. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar