måndag 25 september 2017

Björn Swedberg får hålla klubban på KF ikväll

Läser på facebook att Lennart Nygren är förkyld och tyvärr måste avstå kvällens KF-sammanträde. Björn Swedborg är förste vice ordförande och får leda mötet. Det blir säkert bra, han är van att leda som f d militär.

Det är riktigt många ärenden , mycket information och flera motioner som ska avgöras. Bredare delaktighet i budgetberedningen är en KD-motion som vi kommer att yrka bifall för. I Hultsfreds kommun har alla partier i KF tillträde till budgetberedningen även om det givetvis är majoriteten som lägger den budget som antas av KF. Delaktigheten och att få information blir bättre för demokratin och min bild är att demokratin under denna mandatperiod har försämrats i vår kommun. Vi måste få till en bättre dialog med väljarna och ett bredare samtal inför stora beslut så att KF oftare kan enas om förslagen. Nu strävar M och S efter oenighet i exempelvis rambudgetfrågan. Två försök men inget lyckades i maj-juni iår. 

Nu pågår ett resonemang om nya förändringar som oppositionen inte är delaktiga i. Frågan är hur stor delaktighet ledningsgruppen har denna gång. När rambudgeten skulle antas i juni tillsköts 2 miljoner vardera till de två stora nämnderna på lördagen före KF utan inblandning av tjänstemännen eller information till oppositionen. Vi valde att inte delta i den utökningen då vi anser att det är bra att ta höjd för lite oförutsedda händelser och räntehöjningar i en rambudget. 

I eftermiddag ska vi ha budgetdialog och då ska de två stora nämnderna presentera de nämndsbudgetar som de avser att lägga enligt förra veckans nämndssammanträden. De finns tillgängliga i justerade protokoll från nämndernas sammanträden förra veckan. Socialnämndens protokoll finns här: 
http://www.vimmerby.se/PageFiles/17739/Protokoll%20SN%202017-09-21.pdf

BUNs kommer i dagarna. 

KSFs budget är spännande och det arbetet leds av kommunchefen så jag antar att vi får del även av den så att vi i budgetberedningen kan få en helhet som vi kan bereda och lägga fram för beslut i KS i november. 

Ett område som jag skulle vilja få mer belyst i budgetberedningen är hur vi skulle kunna effektivisera våra IT-kostnader via ITSAM. Skolan provar chromebooks eftersom 1-1-datorer blir kostsamt. Vi i C skulle också vilja se beräkningar på att köpa in billigare och enklare datorer till eleverna så att fler skulle kunna få ta del av digitaliseringens möjligheter i undervisningen. I princip är det möjligt att eleverna bara har plast och plåt och att allt sköts i MOLNET. Så jobbar vi på Gamlebygymnasiet och servicekostnanden blir rekordlåg med den tekniken jämfört med 1-1-datorer där programvara måste laddas ner och installeras på varje enhet. Licenskostnader blir också dyra med den tekniken. 

Jag tvingas själv att byta dator i höst av ITSAM trots att jag är nöjd med den jag har och anser att den är fullt tillräcklig för mina behov...känns dyrt och dumt att byta ut datorer när brukaren inte ser behovet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar