onsdag 18 oktober 2017

Bostäder till alla, skolbyggnader och kommunens affärer.

Helen Nilsson, Jan Erixon och jag for till Mönsterås igår och deltog i länsstyrelsens seminarie om hur vi ska lyckas bygga fler bostäder i länets kommuner. 

Kalkylen för nybyggnation är svår att få ihop och det är flera orsaker till det. Avskrivningsregler, dyrt att bygga i högkonjunktur mm. 

FB bostad har redan sålt de 16 bostadsrättslägenheterna som planeras där begravningsbyrån ligger idag men ännu är inte affären klar mellan kommunen och FB Bostad. Min uppfattning är att målet för affären ska vara ett nollsummespel för detta fina centrala läge och de 16 bostäderna här ska inte till någon del bekostas av alla skattebetalare i kommunen. 

Karlbergstomten, Fanértomten, Vimmerby Fiber, Eken, Krönsmon är exempel på affärer som gått med stora förluster och som kommunen tvingas skriva ner vilket innebär att skattebetalarna får bekosta stora delar av dessa affärer. Kommunen måste bli bättre på att göra affärer och det har både tjänstemannaorgansiationen och politiken ett gemensamt ansvar för, enligt mig. 

Vimarhem planerar ett bygge på Pistolsmeden i fyra våningsplan med en gruppbostad på plan ett. Beräknad investeringskostnad är 60 miljoner. 

Kommunens investeringsbudget exklusive de kommunala bolagen för 2018 är troligen cirka 56 miljoner. Då är varken en ny förskola eller utbyggnad av Vidala inkluderad eftersom de byggnationerna planeras till 2019-2020.

En lång rad småposter innehåller de 56 miljonerna och hur BUN ska inrymma grundskolans utökade antal elever finns inte med i årets investeringsplanering. En ny skola för 150 miljoner är uppbokad år 2022-2030. 

Paviljonger är enligt mig den absolut sämsta lösningen långsiktigt eftersom det både blir dyrt och undermålig kvalité på paviljonglösningar jämfört med ombyggnationer eller nybyggnationer. Det som vi i C kan konstatera när vi jämför kostnader för olika enheter inom Vimmerbys grundskola är att lokalkostnaderna är avgörande för verksamhetens kostnader, inte personal eller skolledning. Renovering /nybyggnation av Vimmerby gymnasium och Lundens förskola har inneburit att dessa verksamheter fått en betydligt högre driftkostnad än tidigare och jämfört med andra kommuner. Helt riktiga investeringar även om Lunden var extra påkostad. Därför krävs en grundlig genomgång och presentation av flera scenarier framåt för att vi ska kunna ta rätt beslut om skolans framtida behov och kunna klara ökade driftkostnader utan att verksamhetens kvalité försämras. 

Hur tycker Du att Vimmerby kommuns skolor ska utvecklas? Ska vi bygga ett högstadium på AL? Ska vi erbjuda fler att nyttja det fria skolvalet och erbjuda skolskjuts från tätorten till en ytterskola? Ska vi bygga en ny skola?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar