tisdag 24 oktober 2017

Tisdagsreflektioner

En måndag med synnerligen många intressanta händelser.

Dialogmöte med Peter Hjelte på STG inledde min dag i Stadshuset. Vi pratade om hur vi kan lyfta intresset för industrijobb. Peter önskade fler studiebesök av lärare och elever och en tätare konakt mellan skola och näringsliv. 

Vi diskuterade också språkkunskaper och om det är möjligt att identifiera en grupp som arbetar på gjuteri i trakten och som behöver mer svenskaundervisning. Det skulle kunna ordnas svenska kurs på kvällstid kopplat till yrkeslivet. Den frågan skulle kunna lyftas i olika brancher med stora behov av nyrekrytering av medarbetare. Inte sällan nekas nyanlända ett arbete i industrin på grund av språkbrister. Denna grupp skulle också kunna identifieras i samverkan med näringslivet och kunna erbjudas mer svenska exempelvis på kvällstid. 

Vi var överens om att språket är nyckeln till ett arbete och en bra inkludering av nyanlända. 

Efter detta möte sammanställde jag Centerpartiets budgetyrkanden som vi ska lägga på KS AU idag.

Jag hade flera bra samtal mitt på dagen. Träffade Bjarne Lyngbech och hans trevliga fru på Paris Konditori och därefter Bertil Axelsson utanför ICA. 

Jag hade min bil på service på Bilcenter och fick ett bra samtal med Ervad om hur det är att driva en verksamhet som utrikesfödd och vilka svårigheter han hade med språket på sitt första arbete i Sverige. Ervad bygger nu en bilhall och en verkstad på Östra Ceos. 

Hann med ett besök på PEAS KONSULT för att hämta bokslutet för VIMMERTAKTER AB och även där hanns det med lite medbordagdialog eftersom en av de unga tjejerna där byggt hus på Örngatan. Jag meddelade att KS AU gett ett uppdrag till namngivningsgruppen att i dialog med de som bor på det nya området som hitills kallats Övre Folkets Park, att föreslå ett nytt namn på området. 

Mina förslag är Lyckebo eller Blombacka men namngruppen har uppdraget och jag har tillit till att de föreslår ett bra och passande namn på åkern som heter Hällerum och där det idag nästan är färdigbyggt enligt detaljplanen. 

Dagen avslutades med kommunfullmäktigesammanträde. Mycket information och ett fåtal beslut under kvällen. Vi var 42 ledamöter när mötet startade och 45 när vi voterade. Det är illa för demokratin när vi inte är alla på plats, och det är nu en utmaning för alla partier att rekrytera ledamöter som är närvarande på alla sammanträden under nästa mandatpriod. 

KD yrkade på åreremiss av taxorna på Ceos med motiveringen att de ska anpassas till taxorna på andra anläggningar i kommunen. Budgeten för Ceos ser idag ut enligt nedan och kostnadsökningen är 400000kr för städning som kommunen gör fr o m årsskiftet 2017/2018 och så finns det en hyresförlust på 600000 kr. Vi vill se över taxorna en gång till i dialog med föreningslivet. 

Vi valde nya ersättare i BUN och KS, Jacob Käll respektive Kent Skaate som båda är taggade för sina uppdrag och vill bidra till kommunens utveckling. Välkomna in i era närodlade politiska uppdrag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar