måndag 23 oktober 2017

Måndagsreflektioner

Som gruppledare för det största oppositionspartiet där det idag påstås i ett blogginlägg i Vimmerby tidning att oppositionen kommer att få svårt att driva valrörelse så vill jag bemöta detta. Det är ju inte ett debattinlägg på insändarsidan som kan bemötas där så jag väljer att göra det här på min blogg.

Tidningens läsare borde få en mindre vinklad bild av Vimmerby kommuns låneskuld och varken Vimmerby fiber, Fanerfabriken (fanérkniven) eller Krönsmon nämns i artikeln men är också stora investeringsprojekt som är kraftfullt diskuterade av medborgarna, och som delvis orsakat kommunens stora låneskuld. Det finns nog de som tänker att de 60 miljonerna som satsades på kommunens fibernät kunde ha använts till exempelvis en ny permanent förskola (ej tillfälliga paviljonger) , fler platser på GRANEN, fiber till de telestationer med radiolänk eller en del av en arena för förenings- och kulturlivet. 

Kommunen borde ha låtit marknaden investera i fiber som man gjort i Hultsfreds kommun. När nu KF beslutade om att bygga Vimmerby fiber (S och M drev igenom det vilket ledde till att de senare gick samman och valde att leda kommunen tillsammans 2015-2018) borde projektet ha styrts upp genom att sänka anslutningsavgiften som man gjorde i Vetlanda kommun (då försvann Telia) . Detta föreslog jag men projektet ordförande (Micael Glennfalk) ville inte förändra anslutningsavgifterna 2014 då Telia storsatsade i kommunen. Fortfarande är det oklart vad kommunen ska göra med fibernätet som kostade 60 miljoner att bygga och som i dagsläget har ett marknadsvärde på 20 miljoner. (avskrivning?) 

Krönsmon är en omsättningstillgång som redan skrivits av en del på. Inte en enda tomt är ännu såld. Det saknas infart och infrastruktur på området. Anna Svensson och jag föreslog att området skulle byggas i etapper men fick nej av dåvarande KSO med motiveringen att vi skulle lita på tjänstemännens förslag. Flera undrade på vårt gruppmöte i förra veckan varför Krönsmon inte marknadsförs mer av kommunen. Det är ett gigantiskt stort område för företag och vi är nu i en högkonjunktur, så vad är skälet till att detta inte marknadsförs mer. 

Skolinfrastrukturen är den sista frågan som jag vill beskriva här. Nedläggningen av de fyra skolorna och de två förskolorna på landsbygden som KSO och alla majoritetens ordföringar föreslog tillsammans med ledningsgruppen år 2015 infriades tack och lov aldrig. De 143 eleverna som går i dessa fyra skolor idag samt ytterligare 208 elever som ska inrymmas i kommunens grundskolor inom 10 år får inte idag plats i de fem andra enheterna. Det saknas i dagsläget en plan för hur de ska inrymmas och jag kommer att påpeka att vi inte kan ha fler paviljonglösningar för skolverksamhet. Idag finns två på Vimarskolan och två på Astrid Lindgrens skola samt flera förskolepaviljonger (Frödinge, Skogsbacken och Lilla Lunden). Hur ska den frågan lösas, Micael Glennfalk? Det kanske ditt nästa blogginlägg kan handla om eftersom Du har ett försvar på allt som kommunen har gjort under de senaste åren och förslag på allt som nu ska göras framöver. Skolstrukturen kan Du nu hjälpa till med på ett konstruktivt sätt att lösa eftersom hela det arbetet punkterades 2015, enligt mig. Kulturskolans och föreningslivets framtid samt handeln kan du också lösa liksom besöksnäringens utmaningar. Bostadskrisen vill vi också att du beskriver Din lösning på eftersom du förbjöd Viamrhem att bygga på Pistolsmeden 2012. De lägenheterna hade behövts nu och funnits klara 2014 om Tomas Holgersson hade fått bygga det som var ritat och planerat redan 2012. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar