lördag 14 oktober 2017

Vimmerby höstmarknad i krispigt höstväder

Idag är en av de tre årliga marknaderna i Vimmerby som har gågått sedan medeltiden. Anrik marknadsplats och mycket traditionell företeelse. Jag gillar verkligen folkmyllret och att åka dit och se marknaden växa fram när knallarna anländer. När jag hade små barn som vaknade tidigt brukade morgonpromenaden styras mot torget på marknadsdagarna. Idag ska jag ner och förbereda Centerpartiets aktivitet tillsammans med de andra som bemannar montern. Vi brukar bjuda på kaffe och samtal men idag blir det lite mer aktivitet. Vi har en morotsstaplartävling vilket Centerpartiet haft på många platser i landet det sneaste året. Hörde en tjej som varit i Dalarna och nästan vunnit och som skulle komma och försöka vinna vår tävling idag. 

Vimmerbypolitiken är annars inne i ett intensivt skede med antagande av den social lokala utvecklingsstrategin på KF den 23 oktober. 

Förra veckan var det också flera samtal på olika möten om förstudie för multiarena. Det arbetet löper på och ska bli otroligt spännande att följa. Vad kan Vimmerby i det sammanhanget? Kan vi samla kraften och skapa en gemensam målbild. Har diskuterat detta med flera kloka personer denna vecka och min bedömning är att VI KAN mycket mer tillsammans än vad vi kan ana, samtidigt som vi alla måste ha respekt för processen och att den måste få ha sin gång och ta sin tid. 

512 besökare på hemmapremiären igår kväll talar i alla fall för att det finns ett stort intresse för innebandy, både att spela och beskåda. 

Hoppas vi ses på marknaden idag! 

På kommunens hemsida finns att läsa om stadens historia: http://www.vimmerby.se/kultur-fritid/museet-naktergalen/stadens-historia/

"Marknader och oxhandel är två näringsgrenar som satt sin prägel på staden och gjort den känd vida omkring. Nämnas kan att mellan åren 1727 och 1746 levererade Vimmerbys borgare 28 459 oxar enbart till Stockholm. Marknader vet man har pågått sedan 1500-talet. Då Carl IX gav tillbaka stadsrättigheterna år 1604 skrevs det in i privilegiebrevet att staden årligen skulle hålla tre marknader. Den traditionen fortlever ännu idag."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar