torsdag 26 oktober 2017

Näringslivsarbete och kontaktcenter

Centerpartiet föreslår i sitt budgetförslag att en av tjänsterna på näringslivsavdelningen finansieras externt. Är det någon verksamhet som har den möjligheten så är det näringslivsarbetet. Här finns flera olika möjligheter via Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Astrid Lindgrens Hembygd , socialfonden mm. 

Vi tänker att en av de tre som arbetar på näringslivsenheten idag ska finasieras via projekt. 

Vi vill med andra ord inte att det ska bli mindre verkstad kring näringslivsutveckling i Vimmerby. 

Vi vill delvis byta fokus och arbeta med projekt som skapar konkret nytta för arbetsmarknanden. Projektmetodiken bygger på att verksamheten får kravet att beskriva vad man vill göra och det innebär täta projektrapporter kopplat till en styrgrupp som leder projektets strategiska arbete. Det operativa sköter en projektledare. På det sättet blir arbetet mer fokuserat och målinriktat. 

Vad gäller förslaget om att bygga om Stadshusets entré och göra om så att de tre receptionerna som finns idag blir en reception så vill vi i Centerpartiet skjuta på den investeringen till efter valet. Det finns många mjuka värden i den förändringen som berör många medarbetare och den processen måste göras varsamt och konstruktivt eftersom denna förändring enligt oss i C inte får leda till en kostnadsökning. Ombyggnationen föreslås att skjutas från 2018 till 2019. Det ger en besparing på 1,8 miljoner i ombyggnad plus 652000kr i inventarier år 2018 som vi vill använda till att inrätta förskoleavdelningar i Djursdala skola och Brännebro. Vi vill ha förskoleplatser där människor bor. Det är närodlad politik för oss. 

Vi vill också satsa 500000kr på investering i solel vilket är en investering som betalar sig år 1. Vi måste snarast också ställa om kommunens fordonspark och göra mer klimatanpassning av kommunens transporter. Vi har alla möjligheter att göra detta men det finns en handlingsförlamning kring detta i Vimmerby kommun som är mycket oroande vad gäller vår del i klimatarbetet. Här måste vi ta ett mycket större ansvar och det finns förebilder i vår närhet. Mörbylånga har satsat på elbilar i hemtjänsten. Den totala kostnaden behöver inte bli större om man gör smarta bilupphandlingar som Hultsfreds kommun nyigen gjort, Servicekostnaden för elbilar jämfört med ottomotordrivna bilar minskar dessutom radikalt så det gäller att se helheten i detta arbete. 

Fokus i vår budget för 2018 är landsbygdens, föreningslivets och kulturens utveckling samt klimatansvar. Vi vill också ge 3,5 miljoner extra till förskolan men finansieringen ska bara delvis ske via ökad skatteprognos. Det kommer troligen en räntehöjning 2018 och vi måste ta höjd för att klara den eftersom vi har en stor låneskuld som kan innebära en räntechock framöver. Centerpartiet tar därmed ett större ansvar för ekonomin än sittande majoritet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar