lördag 21 oktober 2017

Föreningslivet är kommunens viktigaste tillgång

Engagerade eldsjälar finns det gott om i föreningslivet runt om i hela vår kommun.

Jag läser alltid sportsidorna och imponeras av det engagemang som finns för exempelvis lokalfotbollen i Tuna, Djursdala, Södra Vi, Frödinge, Rumskulla, Storebro, Gullringen och i centralorten Vimmerby som har två klubbar VIF och Boston. Många timmar läggs ner av många för att sköta planerna, servera kaffe, träna, lagleda mm. 

Sedan finns det många samhällsföreningar, musikföreningar, hembygdsföreningar, LRF-avdelningar, Gillen, kulturföreningar, idrottsföreningar utöver fotbollen, bågskytte, kampsport,ishockey, innebandy, cykling, modern dans, sportdans, folkdans, Friskis och svettis, Whak, skytteföreningar mm.

På tisdag ska KS AU besluta om föreningsbidragens fördelning och jag ska passa på att diskutera hur vi kan stötta föreningarna ännu mer från kommunens sida. Blir lite förundrad över att bidragen verkar vara utbetalda före beslutsmöten om dem. Men det kanske brukar vara och ska vara så. 

Hoppas alla känner till den extra möjligheten till stöd via samverkansfonden för att inkludera utrikes födda m flera. Där finns medel kvar för den förening som har ett särskilt projekt. Här kan du läsa om regelverket för de stöden. 2,4 miljoner är avsatta av de extra anslagen som regeringen skickade ut till kommunerna 2015 och 2016. 

Samverkansfond

Vimmerby kommun har som syfte att främja och utveckla integration och inkludering i samhället i ett brett perspektiv.

Utgångspunkten för samverkansfonden är att inspirera och stimulera till insatser från civilsamhället som ökar integrationen i Vimmerby kommun och bidrar till ett inkluderande förhållningssätt för alla medborgare. Det gäller såväl nyanlända som andra grupper i samhället som behöver integreras i olika verksamheter. Därigenom kan kommunen erbjuda goda sammanhang och en meningsfull fritid.

Välkommen att lämna in din ansökan.


Länk till riktlinjerna: 

http://www.vimmerby.se/PageFiles/17978/Riktlinjer%20samverkansfond%20för%20civilsamhället%20Vimmerby%20kommun.pdf

Jag vill också ha en återkoppling på vilka förslag som skickats in till förslagsrutan på hemsidan. Visste inte att den dialogmöjligheten fanns på hemsidan. http://www.vimmerby.se/kultur-fritid/foreningar/forslagsruta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar