söndag 10 juli 2016

Internationellt utbyte berikar Vimmerby

2014 deltog dottern i ett utbyte inom sin Franska-kurs vid Vimmerby gymnasium med Ulrika Östh som initiativtagare och drivande kraft. 

Julia Claubau bodde hemma hos oss i 10 dagar i oktober 2014 och sedan var Moa hos Julia i Nantes under påsken 2015. 

Nu har Julia valt att besöka oss, Vimmerby och Sverige under tre sommarveckor. Vi får möjlighet att konversera på både franska och engelska och ikväll ska vi tillsammans heja på Frankrike som möter Portugal i EM-final i fotboll. Vet inte ens om jag hade valt att kolla på den matchen om inte Julia hade varit här hos oss. 

Internationella kontakter ger berikande och utvecklande intellektuella intryck. Vårt nordiska vänortsmöte förra sommaren innebar att jag fick förmånen att lära känna Gunnstein och Berglind från Thorlakshavn utanför Reykavik. I augusti besöker de Vimmerby med sina fyra döttrar och då hoppas jag att Astrid och Bngt Johansson och min familj kan sammanstråla och utbyta erfarenheter. Det var roliga kontakter när Island spelade fotboll i EM och jag supportade via FB PM.  Nästa sommar är Vimmerby inbjudna till vänortsmöte på Island och jag hoppas verkligen att jag kan få möjligheten att delta i det utbytet. Våra vänorter i Finland, Norge och Danmark kommer också till Island så nu när EU är lite skakigt så kan vi stärka det nordiska samarbetet och samtidigt arbeta för att fredsprojektet inom Europasamarbetet ska stärkas. Det ena utesluter inte det andra. 

Kultur- och fritid med Peter Högberg som ordförande har sökt och fått beviljade medel för att göra ett större utbyte kring arbetsmarknadsfrågor och demokratifrågor med Mukono i Uganda. Det blir en intressant  förstudie redan i höst med work shops mm. Nu har KS ansvaret för den satsningen som finansieras helt av ILCD.

Kommunfullmäktige antog en uppdaterad strategi för vårt internationella utbyte och den kan Du läsa här. Ärende 20. http://www.vimmerby.se/PageFiles/4798/Kungörelsen_KF_20160627%20(2).pdf

Vimmerby gymnasium har flera andra utbyten och Bangladesh är ett av de länder som Thomas Svarren har skapat utbyte med. 

Nyligen skickade vi två politiker och en tjänsteman till vår vänort i Litauen och där återupprättades kontakter med Joniskis. Framöver kanske vi kan utöka dessa kontakter tack vare detta utbyte som blev så berikande. Läs mer på kommunens hemsida. http://www.vimmerby.se/press/pressmeddelanden/vimmerby-deltog-pa-vanortstraff-i-joniskis/

Språkutveckling och förståelse för hur lika alla vi människor är world-wide är plusfaktorer för internationella utbyten. Det finns stora möjligheter att finansiera utbyten med externa medel och gymnasiet har nu utbyten för lärare som får chansen att skugga en edagog i ett annat EU-land. Kanske kan förbättra PISA-resultaten på sikt.  

MEN det viktigaste av allt är att internationella utbyten ökar förståelsen för andra kulturer och minskar främlingsfientlighet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar