fredag 8 juli 2016

Omvärldsbevakning 2 (Dalarna)

Jag såg ett helt gäng med glada barn och ungdomar som väntade på att få gå in på festivalområdet. Nyfiken som jag är var jag ju tvungen att gå fram till ledaren Kicki och fråga vad SHOWSKOLAN är för något. (Alla barnen hade T-shirts i olika färger med texten Showskolan)

Kicki berättade att det är ett tre veckor långt kulturläger för barn och ungdomar som arrangeras av föreningen Barnens dag (föreningen som startade kollo vid sekelskiftet), ABF med flera. Barnen kan välja dans, teater, sång, musik eller smink och det pågår alla varadagar mellan 9.30 och 15 och det ingår lunch i avgiften på 620kr. 

Showskolan är mycket populär och i år var det 170 barn från 7-16 år. 

Skulle en showskola vara intressant för Vimmerby kommun? Vilka föreningar har vi som skulle kunna vara delaktiga i ett sådant arrangemang. Hur skulle det kunna finansieras? 

Läser på DV om "Fabriken on tour" och att det har varit ett fåtal barn och unga som deltagit i den utflyttade verksamheten. Nästa vecka ska Fabriken till Locknevi. Hoppas att det blir många som hörsammar inbjudan där även om det inte bor så många i just den kransorten. Locknevibor, passa på att delta i Fabriken on tour. Tänk om det skulle bli deltagarrekord i vår minsta kransort? Tuna, Gullringen, Södra Vi och Storebro har tyvärr inte hörsammat denna aktivitet. Kan det vara så att man måste vara tydligare i sitt erbjudande? En showskola kanske eller kollo vid Apollo? Bygdegårdarna i Frödinge, Tuna och Locknevi skulle vara utmärkta lokaler för showskola tänker jag. Tuna har redan showinritkning på sin skola vilket jag fick se prov på när jag besökte deras sommarshow i samband med skolavsluningen. Kulturskolans lokaler skulle också kunna användas mer. De används väl inte alls under sommarlovet. Källängsparkens scen skulle också passa när det är fint väder. 

Intresserad av att utveckla en showskola i Vimmerby? Ett studiebesök i Borlänge kan ge showenergi. https://www.barnensdag.w.se/scen-showskolan/

Showskolan avslutas med en stor show och iår råkade Gustaf Norén höra ett av numren och det var visan "Uti vår hage". Det ledde till ett framförande på Peace and Love igår tillsammans med Norén. 

Nyhetsklipp från 2015: 

Barnen på Showskolan i Borlänge har de senaste veckorna dansat, sjungit och målat på Cosmoz. Nu är sista veckan i full gång och slutstation är fredagens stora uppvisning. Något som är både roligt och nervöst.

– Det är roligt att man får dansa, sjunga och träffa massa nya kompisar, säger Gustav Nissas, 12 år, som är en av deltagarna i årets showskola. 

Kursen har i 19 år anordnats av Kicki Bergsten och tar emot barn i åldrarna 7 till 15 år. Kicki startade showskolan som ett alternativ till fotbollsskolan och under tre veckor får barnen dansa, sjunga och öva på scensminkningar. 

– Det är fantastiskt roligt. Veckorna bara springer iväg, säger Kicki Bergsten.

Denna vecka är den sista för årets showskola och på fredag är det dags för den stora slutshowen. Inne på Cosmoz övar en grupp på sin danskoreografi samtidigt som barnen i rummet intill målar tygpåsar och blir sminkade i roliga, fina och läskiga ansiktsmålningar. Lunchen dukas upp och kön av hungriga barn ringlar sig nästan ut på gatan. Stämningen är livlig och upprymd. 

– Jag vill att man ska känna sig trygg med att lämna sina barn här. Jag skulle ljuga om jag säger att det inte blir konflikter men det brukar vi alltid lösa ganska fort, säger Kicki Bergsten.

Showskolan har i dagsläget åtta ledare och lika många hjälpledare. Deltagarna kommer till störst del från Dalarna men vissa barn reser längre.

– Det finns ju barn som är här och hälsar på far- eller morföräldrar i Borlänge och passar på att vara med här också. Vi har någon från till exempel Lidköping och det är ju jättekul med lite nya ansikten, säger Kicki Bergsten.

Klockan 13.30 på fredag är det dags för uppvisning där barnen får visa vad de övat på under veckorna. Det är pirrigt för de flesta barn att ställa sig på scenen inför vänner, familj och släkt. Men Gustav Nissas är inte orolig.

– Jag har varit med här ett par år så jag är inte nervös. Jag har gjort det så många gånger, säger han. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar