måndag 18 juli 2016

Nordmalings kommunalråd säger ifrån om de otaliga övergrepp som skett i sommar

Madeleine Jakobsson som är centerpartiskt kommunalråd i Nordmaling skriver i deras lokala media om övergrepp på tjejer och att det måste åtgärdas av alla oss vuxna. Jag tackar henne för att jag får publicera hennes text här på min blogg. Det är en mycket viktig fråga för vårt samhällsbygge. Trygghet är en mänsklig rättighet för alla oavsett kön. 

"Nu får det vara nog!

Media har den senaste tiden rapporterat om otaliga övergrepp mot tjejer på konserter och festivaler. Det upprör självklart och polisens skrattretande förslag till lösning, att tjejer ska bära armband, som en signal om att det inte är ok att tafsa på dem, gör mig förbannad! Vad är det för signaler vi sänder ut om vi uppmanar tjejerna att bära sådana armband? Att killar inte kan stoppa sig själva från att sexuellt trakassera tjejer, om de inte ser armbandet? Om tjejen väljer att inte ha på sig armbandet, är det då fritt fram?

Det pratas om mer poliser och ordningsvakter på konserter och festivaler och bättre belysning för att minska risken för denna typ av övergrepp, det är bra, men åtgärderna bekämpar symptomen, de botar inte grundproblematiken.

Många tjejer vittnar om att detta inte bara är något som sker på festivaler och konserter utan att detta är en del av deras vardag. Det tafsas på skolor, ungdomsgårdar och på andra ställen där ungdomar samlas och jag känner nog inte någon kvinna som aldrig har blivit utsatt för någon form av sexuellt ofredande. Ofta tas det inte på allvar och många tjejer har fått höra att det sker för att hon är omtyckt och populär, skitsnack! Att man tycker om någon kan man visa på väldigt många sätt, att tafsa är inte ett av dem!

Det handlar om respekt och integritet, att din kropp är din och ingen annans. Som föräldrar har vi ett ansvar mot våra barn, att prata om problematiken inte en gång utan kontinuerligt. Skolan och alla andra platser där barn och unga samlas har ett ansvar. Dels det akuta, att motverka övergrepp här och nu, men framför allt det långsiktiga arbetet med att prata med ungdomarna om detta, om värderingar och om hur vi uppför oss mot varandra.

I den uppblossade debatten kring dessa övergrepp höjs en del upprörda röster från män och från föräldrar till killar. De män som har uttalat sig känner sig anklagade och de menar att man drar alla över en kam. Hjälp till att stoppa detta istället för att bli förnärmade. Föräldrarna som har blivit upprörda menar att man inte ska skuldbelägga alla killar och att deras söner minsann inte skulle göra detta. Min fråga blir då, hur vet du det? Känner du dig träffad, ja då bör du fundera på varför du känner dig träffad. Säger du ifrån eller blundar du för de strukturer och normer som finns i samhället?

Nu måste vuxenvärlden ta sitt ansvar för att få stopp på detta! Tjejer ska kunna känna sig trygga var de än är, utan att bära konstiga armband!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar