onsdag 13 december 2017

Samverkan i Astrid Lindgrens Hembygd

Jag kommer att lyfta behovet av ökad samverkan över kommungränser och länsgränsen i Norra Kalmar Län.

Vi behöver skapa ännu bättre förutsättningar för vägar, järnvägar och bredband i vår hembygd. Det klarar vi bäst i samverkan och med en gemensam målbild.

Därför kommer jag att bjuda in centerpartistiska företrädare i Eksjö, Hultsfred, Oskarshamn och Västervik till en första träff för att diskutera hur vi kan öka samverkan.

Även besöksnäringen skulle skapa bättre utväxling för oss alla om vi samarbetar över länsgränsen. Här ser jag också ett värde i att satsa på de tre pärlorna på V, Visby, Västervik och Vimmerby. Koppla vi samman dessa så skapar vi ännu bättre förutsättningar för våra besökare som vill njuta av vad vår bygd har att erbjuda. Astrid Lindgrens hembygd är verkligen värdefull här och Villekulla och inspelningsplatserna i Eksjö och Visby för filmerna (Pippi och Emil) sammanbinder oss naturligt, tycker jag.

Sjukvården , den nära vården är ett annat område som vi behöver arbeta med för att lyckas skapa exempelvis kortare köer, fler läkarkontakter  genom en bättre primärvård och en bättre specialistvård. Västerviks sjukhus, Oskarshamns sjukhus och Eksjö sjukhus är alla tre viktiga enheter för att skapa bra vård tillsammans med Linköpings universitetssjukhus. De enheterna måste vi satsa på för att få till en bättre sjukvård för våra medborgare i Norra Kalmar Län och södra Östergötland samt västra Jönköpings län.

Föreningslivet är slutligen det område där jag också tror att det finns fördelar med samverkan över kommungräns och länsgränsen. Arenor och event krävs för att medborgarna ska få möjlighet att utveckla både kultur- och fritidslivet. Men det är kostsamma anläggningar som behöver en noggrann planering för att kunna finansieras. Därför stöttar jag exempelvis de lokala föreningarna som vill undersöka möjligheterna i Vimmerby men vi behöver också se på föreningarnas behov i ett större geografiskt perspektiv och möjligheter med cuper och träningsläger samt gymnasieeleverna profileringar.

Vi möts och bygger Astrid Lindgrens hembygd tillsammans. Det är närodlad politik för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar