tisdag 14 augusti 2018

Bokslut, bostäder

Socialdemokraterna och Moderaterna har under de senaste åren verkligen försökt att få fram fler bostäder i Vimmerby kommun eftersom det är bostadsbrist.

Hur har de lyckats?

Vimarhem hade byggt på Pistolsmeden redan 2012-2013, klart 2014 om inte förre KSO försökt att få bolaget att bygga trygghetsboende istället för tillgänglighetsanpassade lägenheter och gruppbostäder (sex lägenheter i bottenplan).

Vimarhem byggde istället en gruppbostad på Västgården nedanför Bullerbyn som invigdes 2017.

FB-bostad anvisades tomten nedanför Lindex (Stören) och kommunen köpte begravningsbyrån och gjorde totalt sett en förlust på den affären som kan betraktas som en subvention till de som köpt bostadsrätter på Stören. Nu har FB- bostad även köpt tomten intill och har sålt alla lägenheter även där , tror jag.

Mycket bra att det nyproduceras lägenheter och att det lokala företaget Byggklasson är byggare här. Centerpartiet hade dock velat ha en affär som inte innebar en kommunal subvention. Lägenheterna var lättsålda så det hade funnits en möjlighet till det som vi ser det.

Förtätningen av Vimmerby leder till stor folkopinion och även inom Moderaterna finns exemplevis förre KSO som i dagens Vimmerby tidning anser att förtätningen är dålig.

Vi i Centerpartiet vill byta till oss marken av kyrkan för att bygga ett sammanhängande större bostadsområde med plats för 100 villatomter, förskola och skola norr om Kohagen/Hultet ut mot Vennebjörke. Den marken är lätt att bygga bostäder på. Sandmark som är plan och egentligen är det bara att ta ner tallskogen och börja bygga. Enklare än i Ulriksdal där marken är mer vattensjuk eller bergrik vilket leder till större kostnader och dyrare tomter för den som köper en tomt.

Vad gäller UVEN så anser vi att Vimarhem som äger den tomten ska erbjuda marknaden att köpa och beskriva hur man vill bygga där. Hur tandläkarvillan ska köpas är en annan fråga som måste lösas före byggnation på denna centrala tomt. Vi anser att detaljplanen ska förändras och ge plats för ett hus med 3-4 våningar.

Aptare vill bygga ett hus med sex våningar på gamla Sibylla-tomten. När det blir verklighet återstår att se.

Nosshult är nu klart för byggnation. Avlopp, el och infrastruktur pågår. Snart kan första huset monteras på Nosshult, Det blir ett mycket bra område för barnfamiljer med nära till bad och natur.

Blåsekulle bör bebyggas med bostäder som inte förstör utsikten och som passar in i befintlig bebyggelse. Socialdemokraterna vill bygga flerbostadshus här. detaljplanearbete pågår. Boklok ville ha denna tomt men har nu avvisat den.

Vendledal är en annan fin tomt som kan inrymma flerfamiljshus eller villor. Tror att det äri det närmaste klart att det ska byggas där av en extern aktör.  Det blir bra, tycker jag.

Övre Folkets park är fullt så nu behövs nästa bostadsområde. Nosshult och Nybble är nog snart fullt så då måste vi titta på flera platser. Kyrkans mark eller Ulriksdal är mest intressant tror jag. Det finns också ett område vid Stenshult som skulle passa för exempelvis Boklok. Det är privat ägt men detaljplanen är klar där så det är bara att sätta spaden i jorden.

Håkan Karlsson bygger på tomten ovanför Blåsekulle. Undrar hur stort det huset blir. Verkar vara på gång nu. Vägen förbi är avstängd och tomten är iordningsställd för att montera ett större flerbostadshus på. Har tjänstemännen tagit ett bygglovsbeslut på delegation där för ärendet har inte varit uppe i nämnden.

Slutligen är det alltså mycket på gång vad gäller bostäder. På de centrala tomterna behöver vi släppa in marknaden och kanske göra dubbel markanvisning för att få optimalt med bostäder. Det innebär att man kräver ett bygge både på den centrala tomten och i en av de andra orterna i kommunen. Så har Mörbylånga gjort och det borde vara möjligt även i Vimmerby eftersom marknaden är stark nu.

Tillsammans bygger vi Vimmerby med ansvar, mod och fantasi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar