torsdag 16 augusti 2018

Giftfri förskola

Igår kväll deltog jag i en paneldebatt om hur Vimmerby kommun arbetar med att skapa en giftfri förskola. Vi fick först en föreläsning med Therese Birath som beskrev varför det är extra viktigt att inte utsätta små barn för ftalater och bisfenoler och andra hormonstörande ämnen.

Bosse Svensson lade en motion om att inventera plaster med hormonstörande ämnen i förskolor i februari 2014. Nästan samtidigt la Gudrun Brunegård en motion på samma tema.

Dessa både motioner hanterades KS i augusti 2015 och i KF i september. Vi yrkade givetvis bifall på båda men M och S yrkade avslag på båda, vilket tyvärr också blev beslutet.

Därför blir vi beklämda när Lars Johansson ansåg igår kväll att vi inte borde slå oss för bröstet i denna fråga. Det är just det vi ska göra och nu är det på tiden att vi fokuserar på denna fråga. När nya förskolor ska byggas måste materialval väljas noggrant och vi fick lära oss att EUs kandidatlista är det man ska efterfråga. Finns ämnet på den listan ska man inte köpa produkten.

Nu ser vi framå och tar nya tag för att minimera våra små barns exponering av gifter. Tillsammans anser jag att vi går fram med en motion om att policyn ska vara giftfri förskola i Vimmerby kommun.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar