torsdag 23 augusti 2018

Peter ägde debatten i Tuna

TACK LRF för ett bra arrangemang och tack Åke Hammarskjöld och Per-Åke Svensson för ett bra utfört ledarskap när nio partier bjöds in till landsbygdsdebatt i Tuna.

Peter Karlsson gjorde ett mycket bra arbete i Tuna. Han beskrev vår närodlade politik som vi söker förtroende för hos väljarna i hela Vimmerby kommun.

Vi vill bli den bästa landsbygdskommunen.

Vi vill ha skolor och förskolor i hela kommunen där människor bor, gärna på gång- eller cykelavstånd  för de som bor inne i tätorterna. Därför blir vi extra glada när BUN igår meddelade att de anser att Nybble är en bättre lokalisering av en ny förskola än VOK-skogen. Heder åt Lis-Astrid Andersson som vågade ändra sig och ge det beskedet.

Nu måste personalen ta till sig detta besked och avbryta den förprojektering som KS beslutade oenigt om i juni. Två miljoner riskerar annars att kastas i sjön eftersom det är projektering av en ny väg in i området som bland annat skulle påbörjas före valet fast det ännu inte finns något byggbeslut. Detaljplanen är inte godkänd och innan den är det kan man inte ta något byggbeslut.

Vi vill förbättra företagsklimatet med 100 placeringar under kommande mandatperiod.

Vi vill förbättra medborgardialogen och utveckla ett mer lyssnade ledarskap.

Marie Nicholsson beskrev under debatten igår att de haft ett lyssnande ledarskap under innevarande mandatperiod för de hade ju lyssnat på folkets vilja i folkomröstingen trots att hon och hennes parti  inte anser att vi ska ha så många skolor som vi har i kommunen. Nu har M totalt ändrat sig och vill införa aktivit skolval dvs att alla familjer aktivt ska välja skola. Finns exempelvis 10 elever från stan som vill gå i Tuna skola ska det övervägas och utredas om det går att erbjuda skolskjuts för dem. Peter Karlsson svarade att han skulle kunna samarbeta med M efter valet om de anför den sortens politik eftersom C har sagt att de vill erbjuda skolskjuts både till och från tätorten vid behov. Det går tomma bussar ut från Vimmerby för att plocka upp gymnasieelever så det vore inte ens fördyrande att köra elever från ST1 till Djursdala till exempel.

Liknande satsningar har gjorts tidigare eftersom jag själv gick i Frödinge skola trots att vi egentligen tillhörde Vimarskolan upptagningsområde.

De som inte gav så många konkreta förslag var Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende. Det sistnämnda vill lämna EU vilket gjorde marie Nicholsson upprörd eftersom tre fjärdedelar av Kalmar läns produktion exporteras (skog mm) och handelsbalansen skulle påverkas starkt om vi lämnade EU enligt henne.

Peter Karlsson lyfte också frågan om nedsläckningen av kopparnätet som Telia gör den 1 oktober på Vimmerbys landsbygd. Han berättade om mitt öppna brev till Telia med vädjan om att vänta med att släcka ner tills det finns fullgott alternativ. I delar av kommunens bygger just ett av Telias bolag fiber men det blir ett glapp på några månader så att skjuta på nedsläckningen i detta område skulle spara både kapital och besvär eftersom Telia lovar mobil telefoni som ersättning.

Alla partier utom L och S lovade att hjälpa Körsbärskullens ekonomiska förening med stöd för att byta värmesystem. S var tveksamma till att hjälpa eftersom regelverket inte tillåter det enligt Helen Nilsson. Vilket regelverk skulle hindra kommunen från det undrar jag. En lokalägande förening har tidigare haft möjlighet att söka 30% av sin investering för att rusta sin fastighet. Det bidraget bör vi överväga att införa igen anser jag. Samverkansfonden för att utveckla integrationen finns fredag för föreningarna att söka medel ifrån. LEADER är en annan möjlighet för föreningen som vill utveckla landsbygden runt Pelarne. Vi i C stöttar föreningens engagemang och jag var och besökte deras loppis på väg till en vigsel i Bullerbyn i lördags. Det har redan ordnats 14 bäddar i skolan som nu förbereds som vandrarhem och lägerskola. De kick-offer som Företagarna anordnade för årskurs sju tidigare skulle nu kunna arrangeras i Pelarne för att eleverna i sjuan ska lära känna varandra och sina klassföreståndare och därigenom få en bra start på högstadiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar