onsdag 22 augusti 2018

Se FRAMÅT, inte BAKÅT

Jag kollade igenom mina bilder i min telefon och fick en massa inspiration.

Återkopplar från några möten under 2018 som gett tips om hur vi ska utveckla vår landsbygdskommun i en posturban tid.

1. Satsa på det vi kan bli bäst på eftersom små regioner inte kan ha den bredd som större regioner kan
2. Ju mindre man är, desto mer måste man specialisera sig. Men det finns en risk med att lägga alla ägg i en korg.
3. Jobba långsiktigt, skapa bättre pendlingsmöjligheter och kollektivtrafik
4. Koppla starka band till ett regioncentrum och i vårt fall i Vimmerby är det i första hand Linköping som vi måste koppla oss starkare till. Skapandet av Östra Sverige med Småland och Östergötland behövs för vår del av landet.
5. Bra samverkan mellan Kommun-Näringsliv- Civilsamhälle skapar ett positivt socialt kapital. Arbetet med ALLAS VIMMERBY måste prioriteras mer.
6. Håll kontakten med utflyttade Vimmerbybor. Många vill komma hem för att bilda familj i sin hembygd.

Många söker sig nu från storstadsregionerna för att höja sin livskvalité genom att bo på landsbygden. Vimmerby erbjuder mindre stress och ett enklare liv för småbarnsfamiljer.

Vimmerbys utmaningar är: Urbanisering, miljö, infrastruktur, demografi och utbildningsnivå.

Jag besökte Svenskt Näringslivs företagarlunch idag och ett av budskapen var att Vimmerby brukar inte ligga lågt på företagsrankingen. Återta en topposition. Vi i C har lovat att öka med minst 100 placeringar under kommande mandatperiod, från 217 till 117.

Dessa punkter lyfter Svenskt näringsliv in i valrörelsen:

Jobb ger integration
Värna välfärdsföretagandet- för att stärka välfärden
Säkra kompetensförsörjningen
Regelförenkling
Skattetrycket
Reformera LAS
Villkoren för företagen

För Vimmerbys del vill jag skapa fler mötesplatser mellan företagare och kommun. Det räcker inte med en Godmorgon-show där det inte finns utrymme för dialog och konstruktiva samtal om förbättrings- och utvecklingsarbete. Vi i C vill mer. Utvecklingsavdelningen planerar för näringslivsråd mm och det vill vi uppmuntra.

Jag vill också göra fler företagsbesök tillsammans med kommunledningen. Nordmaling ökade mest i företagsrankingen i Norrland och där leds kommunen av duktiga Madeleine Jakobsson. Hon och deras kommunchef besöker ett företag i kommunen varje vecka. Mönsterås och Markaryd är också föredömen vad gäller företagsklimatet. Studieresor dit ska vi göra.

Bra bemötande och tidiga kontakter vid expansion som kräver tillstånd och handläggning av kommunen vill vi också utveckla. Jag kommer att bjuda in Svenskt näringsliv för att hålla en utbildning kring bemötande. Den utbildningen kör man i höst för tredje gången i Mönsterås. Dags för Vimmerby att göra detsamma.

Tillsammans bygger vi Vimmerby starkare med ansvar, mod och fantasi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar