fredag 10 augusti 2018

Små företag ska ha stora möjligheter

Företagandet är grunden för samhällsbygget

Vi måste lägga fokus på att förbättra företagsklimatet i kommunen. Mer dialog och ”en väg in” för företagaren som vill etablera sig eller expandera i kommunen. Vi måste också öka andelen lokala företag som kommunen köper av. 

Vimmerby kommun samverkar med fem andra kommuner för sin upphandling av varor och tjänster. Den senaste upphandlingen av mat till skolor och omsorg innehåller 11% närproducerade varor från bygden. Det är bättre än tidigare upphandlingar men kan också bli ännu bättre. Då krävs givetvis också fler lokala producenter. Därför vill vi ha mer livsmedelsförädling i kommunen och även fler lantbrukare och trädgårdföretagare. Grönsaksproduktion har potential att växa. Vi har ett stort område med företagstomter på Krönsmon som skulle passa utmärkt till livsmedelsförädlande industri. 

Centerpartiet i Vimmerby vill utveckla och inte avveckla landsbygden och då behövs fler landsbygdsföretag. Kommunen måste jobba strategiskt för att stötta och göra det enkelt och smidigt att söka bygglov och andra tillstånd som behövs för att utveckla landsbygdsföretagen i kommunen. Ett mindre landsbygdsföretag i vår kommun har berättat för oss om regelkrångel och dyra orimliga krav som ställs på deras verksamhet, eftersom regelverken är samma oavsett storlek på företag. Det blir ibland en orimligt stor administrativ börda för enmansföretaget och då krävs mer stöd av myndigheterna vid handläggning av tillstånd och egenkontroll mm. 

Vi måste bli bättre på dialogen med företagen så att de känner att kommunen stöttar i alla lägen och inte motarbetar deras utveckling. Vårt mål är att företagsklimatet ska förbättras och att Vimmerby kommun ökar i Företagarnas ranking av företagsklimatet med 100 platser under nästa mandatperiod. 

Vi möts och bygger hela Vimmerby kommun starkare tillsammans, med ansvar , mod och fantasi.

Peter Karlsson
Ingela Nilsson Nachtweij 
Centerpartiet i Vimmerby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar