fredag 31 augusti 2018

Förbättra LSS NU!

Jag skriver idag tillsammans med Anna Nilsson i Kristianstad som är min kusin. Hon är 47 år och bor i egen lägenhet. Hon har tillgång till cirka 40 timmar siistanstimmar varje vecka eftersom hon har en CP-skada sedan födelsen. Den har gjort henne funktionshindrad och rullstolsbunden. MEN hon har ett aldrig sinande engagemang för att skapa bättre förutsättningar för alla som har funktionshinder. 

Hon sitter i styrelsen för det privata assistansföretag som hon har valt för sitt assistansbehov. Hon pratar med politiker och intresserade och har engagerat sig i Centerpartiet och driver assistansfrågorna där. 

Här kommer några av hennes förbättringsförslag för assistans. Vi vill lägga dessa förslag tillsammans och rikta dem till Lena Hallengren som är ansvarig minister för LSS. 

- man ska inte behöva vänta på stora utredningar om man får eller inte får assistans. Det händer att det kan ta ett halvår innan beslut fattas om assistans

-alla ska ha rätt till assistans utan att anhöriga ska behöva strida för den funktionshindrades rättigheter

- privata aktörer är bra och det behövs både kommunala och privata

- lägg inte ansvaret för kontakter med myndigheter mm kopplat till funktionshindret på anhöriga som är över 65 år. De personliga assistenterna ska ta det ansvaret.

- tillgång till assistans vid längre resor för att besöka vänner och släktingar. Annas 40 timmar assistans varje vecka försvinner snabbt vid en tre-dagarsresa så hennes förslag är att man ska ha rätt att söka utökad assistans för att kunna resa tillfälligt för att besöka vänner eller släktingar. 

- brukaren ska anställa sina personliga assistenter

- varför ska Anna med sin CP-skada få minskad assistans för att hon kämpar och är duktig och försöker klara sig själv

Vi tycker att alla ska lyssna mer på de som har kunskap och erfarenhet av assistans och förbättra LSS utifrån det. 

Vad anser du om våra förslag Lena Hallengren? Vad kan du som minister göra för att förbättra LSS? Vilka planer har du för det? 

Anna Nilsson (C) Kristianstad
Ingela Nilsson Nachtweij (C) riksdagskandidat Kalmar län
Annie Lööf och Anders W Jonsson skriver på DN debatt idag om hur de anser att LSS ska förbättras och att vi i Sverige har råd att ha en anständig assistans till de som behöver den.
https://www.dn.se/debatt/sverige-har-rad-att-starka-den-personliga-assistansen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar