tisdag 28 augusti 2018

Telia, dansa i takt med era kunder !

Att dansa med Telia och dess bolag är som att dansa med en elefant

Telia är nu i full gång med att släcka ner kopparnätet runt om i Kalmar län. De som just nu är drabbade är hushåll ute på landsbygden.  Sex orter i Nybro och 25 orter i Vimmerby drabbas när Telia släcker ner sina stationer den 1 oktober 2018. Detta har givetvis skapat oro och fler ställer nu frågan varför man klipper nätet innan hushållen i kommunen fått tillgång till fiber. 

I dessa två kommuner byggs det fiber febrilt, i Vimmerby av Telias dotterbolag Zitius och i Nybro av Nybro Energi. Det hindrar inte Telia från att släcka ner kopparnätet innan det finns ett fullgott alternativ. Den mobila utrustningen som Telia erbjuder fungerar nämligen bara om det finns bra mobiltäckning och om det inte är alltför många som surfar samtidigt. 

Självklart förstår vi att ny teknik måste ersätta kopparnätet som på många håll har tjänat ut och som inte hållbart kan underhållas längre. Men vi kräver att Telia faktiskt lyssnar på sina kunder och inväntar den nya teknikens installation innan man släcker ner. I vissa fall handlar det om bara några få månader men i andra fall upp mot två år. 

Det är jätteviktig infrastruktur för att hela landet ska leva. Vi måste förvissa oss om att det kommer att bli acceptabla lösningar, det får inte bli en samhällsskada. Blir bristerna i systemet för stora så måste de åtgärdas. Vi kommer att hårdbevaka dessa frågor.

Tänk om Telia kunde dansa mer i takt med verkligheten och sina kunder. Det vore välkommet. 

Christina Davidson, (C), kommunalråd Nybro kommun
Ingela Nilsson Nachtweij , (C) oppositionsråd Vimmerby kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar