torsdag 16 augusti 2018

Bokslut, kulturarbete

Kultur gör livet värt att leva. Kultur behövs för själens välbefinnande. Därför vill jag både göra ett bokslut för kulturarbetet 2015-2018 och beskriva hur C i Vimmerby vill jobba med kulturen i kommunen framåt.

Det första som S och M gjorde 2015 var att lägga in en besparing på Kultur o fritids nämnden på 3 miljoner av deras budget på 38 miljoner. Som alla förstår är det en mycket stor andel av denna lilla verksamhet som skulle sparas bort. Hur skulle det vara möjligt?

Kulturskolan skulle få ta den stora andelen av besparingen och kulturskolans instrumentundervisning minskades drastiskt. Stråk- blås- och slagverk togs bort med ett snabbt penseldrag av nämnden på ordförande Peter Högberg initiativ. Hans förslag var samarbete med Hultsfred för att Vimmerbys barn skulle få chansen att lära sig spela tvärflöjt, fiol, klarinett, trombon, flöjt eller trummor mm. Inget strukturerat samarbete har det blivit av det tyvärr. Enstaka elever undervisas i Hultsfred men det är familjernas eget ansvar att det blivit så. En av kulturskolans pedagoger startade privat undervisning i tvärflöjt. Drill försvann också liksom den lokala musikkårens replokaler. Stor folkopinion orsakade detta och bland annat det ledde till att Peter Högberg lade ner sin egen nämnd. Ett av skälen var att förvaltningschefen Anders Ericsson slutade och S och M ansåg att det var bättre och billigare att lägga ner nämnden än att rekrytera en ny chef för verksamheten.

Vad har resultatet blivit? Personalen har gått på knäna och haft en svår tid med många förändringar och ständiga byten av ledarskapet. Revisorerna har vid två tillfällen granskat om kultur- och fritidsfrågorna hanteras effektivt av kommunstyrelsen. Svaret har båda gångerna visat att det finns stora brister i politisk målstyrning, engagemang och ekonomisk uppföljning av denna verksamhet. En verksamhet som är mycket viktig för attraktionskraften och för många invånare.

S och M har inte alls gjort ett bra arbete inom kultur och fritid och kostnaden har heller inte blivit lägre trots stora nedskärningar av innehållet.

Därför behövs ett nytt ledarskap som seriöst arbetar med kulturfrågorna. OCH vill utveckla dem tillsammans med föreningar, grannkommuner, studieförbund , landstinget och privata aktörer. Centerpartiet vill ha en servicenämnd där kulturfrågorna får en mer tydlig politisk styrning. S och M har beslutat att inrätta ett kultur- och fritidsutskott under kommunstyrelsen men ingen vet riktigt hur det ska fungera vad gäller fördelning och ansvar mellan personal och politiker.

Centerpartiet vill lägga fokus på musikundervisning i grupp och band eftersom många idag lär sig spela instrument via youtube. Orkester, band, grupper ger eleverna samarbete och kreativt skapande arbete.  Det tror vi skulle utveckla kulturskolan och att exempelvis sätta upp musikaler med dans, teater och levande musik vore en dröm för oss som vi vill stimulera.

Kultur för oss som bor i kommunen levereras ofta av föreningslivet. Konserter, event och arrangemang ordnas av föreningarna. Allsången i Storebro, Rumskulladagen, Komediantens föreställningar, musik vid gärsgårn, Knashult, Gottes lada, Näs, Coutryklubben, Warmbadhusets kulturkvällar, Vimmerby konstförenings utställningar, Vimmerby musikförenings konserter, bygdegårdarnas musikarrangemang i kommunen är exempel på kulturarrangemang som kommunen inte alls är inblandad i och som betyder mycket för den kulturintresserade som vill ha ett brett utbud. Det finns många fler och skulle också kunna breddas. Astrid Lindgren hembygd stöttar Det goda evenemanget som också bidrar till kulturens utveckling i bygden. Den verksamheten är i huvudsak finansierad via EU men kommunen bidrar också med en del i deras verksamhet.

Utvecklingsavdelningen med kultursamordnare Anna Olausson är ansvariga för kulturen och där finns också Näktergalen , kommunens eget museum som Gunilla Gustafsson sköter med bravur. Fantastiska utställningar görs på Näktergalen som samordnas av skickliga Gunilla Gustafsson.

Vimmerby bibliotek gör också en stor insats för kulturen i Vimmerby.

Jag har säkert glömt några aktörer men ni får förlåta mig för det eller höra av er och informera mig.

Slutsatsen är att Allas Vimmerby som utvecklingsavdelningen ansvarar för behöver ta kulturen på allvar eftersom den är en mycket stor del av attraktionskraften. Centerpartiet vill att kulturen ska finnas tillgänglig för alla oavsett var man bor i kommunen och att instrumentundervisningen i blås, stråk och slagverk ordnas genom att grannkommunens pedagoger arbetar i Vimmerby några dagar i veckan. Det vore väl klokare än att familjerna som har barn som vill lära sig dessa instrument ska skjutsa sina barn till Hultsfred om de ens får möjligheten att delta i undervisning.

Föreningar, näringslivet och kommunen bör enligt oss samverka och utveckla kulturlivet i Hela Vimmerby kommun, så kommer vi FRAMÅT tillsammans. Det är i grunden en demokratifråga för oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar