onsdag 22 augusti 2018

Kommunals debatt igår kväll

Vi träffades på Nossen igår kväll. Åtta partiers företrädare och ett antal mycket engagerade medlemmar.

Vi utfrågades om arbetsmiljö, löner och rekrytering av vikarier och behovet av fler händer i omsorgen. Nedmonteringen måste sluta.

Socialdemokraterna hade chansen att beskriva hur de arbetat under mandatperioden när de nu för första gången ingått i en majoritet i kommunen tillsammans med Moderaterna.

Löneutvecklingen för de som har lägst löner i kommunen, undersköterskor och vaktmästare och barnskötare ville flera medlemmar lyfta och svaret från Eva Berglund var att det är ingen Quick fix.

Marie Nicholsson beskrev att det är svårt att få ihop ekvationen med finansiering av höjda löner till alla de som har en låg lön.

Centerpartiet konstaterade att mer behöver göras, inte minst för att höja statusen på många av de yrken som representerades av Kommunals medlemmar på Nossen ikväll. Fler behöver utbildas och det är märkligt att det inte finns ett gymnasieprogram för den som vill utbilda sig till lokalvårdare , renhållningsarbetare eller vaktmästare. Det säger en del om hur ansvariga politiker ser på dessa yrken. Visst vore det rimligt att dessa tre yrkesgrupper borde få en gymnasieutbildning värd namnet. Jag anser att dessa tre yrken kräver mycket stor yrkesskicklighet och det krävs verkligen en utbildning för att klara att utföra sysslorna på ett professionellt sätt. Att putsa fönster elle utföra renhållning eller fastighetsunderhåll kräver kompetens. Bord Edet inte finnas en gymnasial utbildning
för dessa tre yrkesgrupper?

Jag berättade också om vår motion om att Vimmerby måste bli en bättre arbetsgivare/ Vimmerby den goda arbetsplatsen som bifölls av KF. Läs den här: https://www.centerpartiet.se/lokal/kalmar-lan/vimmerby/startsida/politik/insandare-uttalande/vimmerby-kommun---den-goda-arbetsplatsen


Den 19 oktober 2014 skrev jag ett blogginlägg om att ett friskvårdsbidrag snarast borde inrättas eftersom det fanns en rapport kring vilka insatser som medarbetarna ansåg skulle göra Vimmerby kommun till en bättre arbetsgivare. http://ingelann.blogspot.com/2014/10/den-goda-arbetsplatsen.html

http://ingelann.blogspot.com/2015/01/frsikvardssatsning.html

Tyvärr pekar sjukskrivningstalen åt fel håll trots att socialdemokraterna år 2014 var tydliga med att de ville minska sjukskrivningstalen och förbättra arbetsmiljön. Totalt var sjukskrivningarna 6,7% år 2017 och hittills igår ligger de på 7,3%. Detta kostar både mycket pengarför kommunen och för den enskilde och innebär mycket personligt lidande. Krafttag behövs och kommunens nya HR-chef har en tydlig plan för detta arbete som presenterades på KS AU så sent som igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar