torsdag 9 augusti 2018

Krispaket med anledning av torkan

Sveriges bönder har drabbats av torkan och därmed en stor foderbrist och försämrade skördar. En kris för det svenska lantbruket är ett problem för hela samhället. Livsmedelsförsörjningen handlar om trygghet och säkerhet. Landsbygden behöver livskraftiga lantbruksföretag i hela landet.

Bara i Kalmar län finns knappt 3000 lantbruksföretag som på olika sätt drabbas av det extremväder som denna sommar visat upp. Även oron för bränder under nattens åskväder ingår i vardagen för många lantbrukare som äger skog och fastigheter på landsbygden i vårt län.

Centerpartiet har därför föreslagit ett krispaket till bönderna i form av stöd.

Regeringen tillskjuter 1,2 miljarder. Centerpartiet vill tillskjuta 5 miljarder och på ett mycket bredare sätt. Inte bara djurböcker ska stöttas anser vi i C.

Exakta siffror för Kalmar län kopplat till det stöd C presenterat:

2997 lantbruksföretag finns i länet och 47047 hektar betesmark. 357 miljoner ska fördelas enligt Centerpartiets förslag vilket är mer än 4 ggr så mycket som regeringen anslagit.

C dubblar stödet per nötkreatur vilket ger 750 istället för 375 kronor per djur. Taket per gård är samma eftersom EU har ett statstödregelverket som inte får brytas. (15000 euro är taket per företag) I denna situation bör den svenska regeringen be om ett undantag från denna regel.

Men det viktigaste av allt för bönderna nu är kanske inte pengar utan att lantbrukarna får slakta de djur som behöver slaktas eftersom det inte finns foder att uppbringa för pengar. Staten, kommuner och landsting skulle kunna frysa in kött som man gjorde förr när man hade beredskapslager. Pratade med en lantbrukare som beskrev det som den viktigaste akuta åtgärden. Slaktkapacitet finns med slakterier vill inte slakta mer än butikerna köper för då sjunker priserna. Moment22 har det blivit nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar