måndag 13 augusti 2018

Miljö- och klimatbokslut 2015-2018

Socialdemokraterna och Moderaterna valde att bilda en allians i oktober 2014 efter valet. De tillträdde och försåg sig själva med fem gånger så stora arvoden på vissa poster på oppositionens bekostnad. Det allra värsta var nog att de tillsatte två kommunalråd på heltid.

Detta och följande blogginlägg ska beskriva vad de tillsammans har åstadkommit. Jag börjar med miljö- och klimatarbetet eftersom Socialdemokraterna nu går till val i Vimmerby med att de ska satsa på miljön. Är skälet att de inte alls gjort det under innevarande mandatperiod till skillnad från tidigare mandatperioder när alliansen styrt kommunen. Då byggdes kraftvärmeverket mm. Men alliansen borde enligt mig ha gjort mer tidigare i kommunen och därför vill vi i C göra mer FRAMÅT inom miljö- och klimatarbetet. Alla länkar måste ta sitt ansvar för det arbetet för att vi ska nå resultat.

Miljö- och klimatbokslut 2015-2018

Inga solelpaneler i kommunal regi samtidigt som näringslivet bygger för fullt

Oljepannorna, de fossilt eldade fanns 3 stycken år 2015. Alla tre fastigheterna föreslogs till försäljning utan att först konvertera värmesystemet. Resecentrum behölls efter att Centerpartiet drivit på om renovering och konvertering och nu har det installerats fjärrvärme på vårt initiativ. Renovering är också påbörjad. 

Djursdala skola byter värmesystem nu eftersom S och M valde att lyssna på folket och inte stänga och sälja skolan. 

Pelarne skola är såld för en krona till Körsbärskullens ekonomiska förening som nu kämpar med att finna finansiering för byte till värmepumpar istället för fossilolja till uppvärmning. 

Inga politiska beslut har tagits för att få fler miljöbilar och mer förnybart bränsle i kommunens fordonspark. Vi har skrivit en motion som inte hanterats ännu om att ställa om fordonsparken utifrån den utredning som Miljökontor syd har gjort åt kommunen.

Inga laddstoplar har byggts trots att kommunens sökte och fick klimatklivetmedel för 15 laddstolpar och en snabbladdare. 2019 ska VEMAB investera i en snabbladdare och 2 laddstolpar i tätorten. Inga i kommunens andra orter tyvärr. 

Inga nya cykelbanor har byggts. 

Ingen miljö- och klimatpolitik har lyfts. Nu däremot skriver S i Vimmerby som sagt att miljöfrågorna ska vara i fokus nästa mandatperiod. Inte särskilt trovärdigt med tanke på det tunna klimat- och miljöbokslut som S och M presterat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar